İSTANBUL

YSK üyeleri tam listesi YSK kaç üyeden oluşuyor kim seçiyor?

İSTANBUL seçimlerinin 23 Haziran Pazar günü yeniden yapılmasına karar veren YSK üyeleri kimler? YSK 11 üyeden oluşuyor ve İstanbul seçimlerinin yeniden yapılması için 11 üyeden 7'si evet 4'ü hayır oyu verdi. Peki YSK üyeleri kimler, isimleri ne, YSK üyelerini kim seçiyor, nasıl seçiliyor?

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
YSK üyeleri tam listesi YSK kaç üyeden oluşuyor kim seçiyor?

YSK üyeleri kimler, YSK üyelerini kim seçiyor? İstanbul seçimlerinin YSK tarafından yenilenme kararının çıkmasının ardından herkes YSK'ya gözlerini çevirdi. 4 yedek ve 7 asil olmak üzere 11 kişiden oluşan YSK üyelerinin kararı ile İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimi 23 Haziran'da yeniden yapılacak.

YSK ÜYE SAYISI KAÇ: YSK 7 asil, 4 yedek üye olmak üzere 11 kişiden oluşur.Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca, kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. Üyeler de, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve başkanvekili seçiyor.

Ayrıca seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi parti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yetki verilmiş olması şartıyla YSK'da bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabiliyor.Bu temsilciler, kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor ancak oy kullanamıyorlar.

YSK NASIL KARAR VERİYOR?:YSK itirazları belge ve delil kontrolü ile denetliyor. İtirazda bulunanın itirazı ile sunduğu belgenin uyumuna bakılıyor. YSK kurulu daha sonra ise bir karar veriyor. Karar salt çoğunluk yöntemi ile alınıyor. Kurulda bir karar konusunda eşitlik söz konusu olursa son kararı Başkan veriyor.

YSK ÜYELERİ KİMDİR: 

Muharrem Akkaya - YSK üyesi

Cengiz Topaktaş - YSK üyesi

Kürşat Hamurcu - YSK üyesi

İlhan Hanağası - YSK üyesi

Yunus Aykın - YSK üyesi

Faruk Kaymak - YSK üyesi

Refik Eğri - YSK üyesi

Nakiddin Buğday - YSK üyesi

Zeki Yiğit - YSK üyesi

Erhan Çiftçi - YSK Başkanvekili

Yorumlar