İSTANBUL

YSK üyeleri kimdir evet oyu veren Refik Eğri aslen nereli?

YSK'nın İstanbul kararının ardından herkes YSK üyelerini araştırıyor. 11 üyeden oluşan YSK kurulunda kimler seçimin yenilenmesi için evet dedi kimler hayır dedi? Peki İstanbul seçimlerine evet oyu kullanan 7 üyeden biri olan Refik Eğri kimdir, aslen nereli, YSK üyesi Refik Eğri kaç yaşında.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
YSK üyeleri kimdir evet oyu veren Refik Eğri aslen nereli?

İSTANBUL halkı 23 Haziran'da yeniden sandık başına giderek başkanını seçecek. Peki 36 günlük İstanbul krizini 'yeniden seçim' kararıyla farklı boyuta taşıyan YSK üyeleri kimler? 

YSK kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçimler 23 Haziran'da yeniden yapılacak. Peki İstanbul seçimlerine evet oyu kullanan 7 üyeden biri olan Refik Eğri kimdir, aslen nereli, YSK üyesi Refik Eğri kaç yaşında.

İşte evet ve ret oyu veren YSK üyeleri: 

Ret oyu verenler:Sadi Güven, Kürşat Hamurcu, Cengiz Topaktaş ve Yunus Aykın ret oyu verdiler. 

Evet oyu verenler:Muharrem Akkaya, Nakiddin Buğday, Erhan Çiftçi, Zeki Yiğit, Faruk Kaymak, İlhan Hanağası, Refik Eğri

YSK ÜYE SAYISI KAÇ:YSK ile ilgili merak edilen bir diğer soru da üye sayısı oldu. YSK 7 asil, 4 yedek üye olmak üzere 11 kişiden oluşur.

Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca, kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor.

Üyeler de, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve başkanvekili seçiyor.

Ayrıca seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi parti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yetki verilmiş olması şartıyla YSK'da bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabiliyor.

Bu temsilciler, kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor ancak oy kullanamıyorlar.

YSK'nın internet sitesinde işlevi ile ilgili, "Yüksek Seçim Kurulu hem idari hem de seçim yargısı ile görevli, verdiği kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamayan, nevi şahsına münhasır, bağımsız bir Kuruldur" ifadesi kullanılmaktadır.

YSK NASIL KARAR VERİYOR:YSK itirazları belge ve delil kontrolü ile denetliyor. İtirazda bulunanın itirazı ile sunduğu belgenin uyumuna bakılıyor. YSK kurulu daha sonra ise bir karar veriyor. Karar salt çoğunluk yöntemi ile alınıyor. Kurulda bir karar konusunda eşitlik söz konusu olursa son kararı Başkan veriyor.

Yorumlar