İSTANBUL

Mazbata süreci nasıl işleyecek AK Parti'nin itirazları ne olacak?

Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını almasının ardından herkes aynı şeyi sormaya başladı! Bundan sonra işleyiş nasıl ilerleyecek, hukuken ve usulen İstanbul'daki seçim sonuçları ve mazbata verilmesi tamamlandı mı yoksa her şey daha yeni mi başlıyor?

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Mazbata süreci nasıl işleyecek AK Parti'nin itirazları ne olacak?

AK Parti'nin İstanbul için yaptığı itirazlara rağmen 16 gün sonunda Ekrem İmamoğlu'na mazbatası YSK tarafından teslim edildi. Peki şimdi ne olacak? Seçim itiraz süreci sona mı erdi yoksa seçim tekrarı veya yeniden sayım itirazları yapılmaya devam edecek mi?

"MAZBATA VERİLMEDEN OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ İNCELEMEYE ALINAMAZ"

Prof. Dr. Ersan Şen, "YSK, olağanüstü itiraz olan dilekçeyi, mazbata verilmeden incelemeye alamaz. Ayrıca, seçilen aday mazbatasını almadan savunma yapamayacağı için, yine incelemeye alamaz" dedi.

Şen, "3 ay süresi var. 7 gün bilgi, belge toplayabilir. Diğer yandan seçim işlerinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçimin yenilenmesi, bir sonraki seçime 1 yıl kalana kadar yapılabilir" ifadelerini kullandı. 

"MAZBATA VERİLDİKTEN SONRA YA USULDEN YA DA ESASTAN KARAR VERECEK"

Şen, AK Parti'nin yaptığı itiraz hakkında ise şunları söyledi: "YSK, şimdi prosedüre uygun mu bakacak. An itibariyle olağanüstü itirazı da kabul edemez. Mazbatayı verdikten sonra ya usulden ret verecek, ya esastan ret verecek, ya kabul edecek ya da delilleri inceledikten sonra ilçeyi yeniliyorum, büyükşehiri yeniliyorum diyebilecek. Ortaya çıkan durum sonucunda ya eski başkan devam edecek, ya da büyükşehir bakımından İçişleri Bakanlığı'na yetki tanınacak. Bunların hepsiyle ilgili kanunlar var. Ancak bazılarında yoruma ihtiyaç duyulabilir ama bazılarında yoruma ihtiyaç duyulmayacak hükümler var."

Yorumlar