YEREL HABERLER

Beykoz’daki kaçak kafeteryaya yıkım kararı

Beykoz’da kanunlara aykırı şekilde yapılan kafeterya için 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yıkım kararı verildiği ortaya çıktı.

Beykoz’daki kaçak kafeteryaya yıkım kararı

Kurulun verdiği kararın tutanağında, söz konusu 15. Pafta 51 ada ve 5 parselde kanunsuz şekilde yapılan kafeterya alanında tescilli Göksu Kasrı’nın kalıntılarının olduğu bir kez daha vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde Dost Beykoz’un, “Beykoz’a müze yapacaklardı Kafeterya yaptılar” başlığı ile duyurduğu skandalla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun söz konusu kaçak kafeterya inşaatı ile ilgili 30 Ocak 2019 tarihinde yıkım kararı verdiği ortaya çıkarken, yıkım kararı verilen bir yapı ile ilgili Beykoz Belediyesi’nin nasıl işletme ruhsatı verdiği tartışma yarattı.

İş Adamı Remzi Gür’ün Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden müze yapılmak üzere kiraladığı ve daha sonra AK Parti eski İl Yöneticisi Sadettin Çay ve İlçe Yöneticisi Resul Rençber tarafından üzerine kaçak kafeterya inşa edilen alanın izinsiz ve ruhsatsız yapılardan ivedilikle arındırılması istendi.

QDRAJ Kafe Restaurant

Birinci Derece Arkeolojik Kazı Alanı üzerinde yapılan QDRAJ Kafe Restaurant isimli kaçak kafeterya ya işletme ruhsatı veriliği de daha önce ortaya çıkmış, 31 Mart Yerel Seçimleri’ne sayılı günler kala ruhsatın verildiği bilgisine ulaşılmıştı. Yıkım kararı verilen bir binaya nasıl işletme ruhsatı veriliği ise ayrı bir tartışma konusu oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 30 Ocak 2019 tarihli karar yazısında, “İstanbul İli Beykoz İlçesi, Anadoluhisarı Mahallesi, Göztepe Sokakta, Tescilli Göksu Kasrı’nın kalıntılarının da bulunduğu 15 pafta, 51 ada 5 parselde yapılan izinsiz ruhsatsız yapılar hakkında 2863 sayılı yasanın 16 ve 65. Maddeleri uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına parselin izinsiz ve ruhsatsız yapılardan ivedilikle arındırılmasına, kurulumuz izni olmadan parselde her hangi bir inşai faaliyette bulunulamayacağına karar verildi” denildi.

Yorumlar