SİLİVRİ

Başkan açıkladı Silivri Belediyesi 9 ayda 18 milyon borç ödedi

Silivri Belediye Meclisi Ocak ayı oturumunu gerçekleştirdi. 12 Gündem maddesine ait raporların oylandığı meclis toplantısında 5 hibe araç belediye bünyesine eklendi. Ayrıca başkan Volkan Yılmaz 9 ayda 18 milyon 700 bin borç ödediklerini söyledi.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Başkan açıkladı Silivri Belediyesi 9 ayda 18 milyon borç ödedi

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz meclis toplantısında; “Silivri Belediyesi’nin hem finans yapısını güçlendirmek için hem de kurumun ayakları üzerinde durması için şeffaf bir şekilde çalışıyoruz. Bu yüzden Silivri’de oluşacak bir rant ve zenginleşmeden birileri veya çıkar çevreleri değil, yalnızca ve yalnızca Silivri Belediyesi, Silivri halkı fayda görecek. Alnım ak, bu noktada da bildiğim yolda yürümeye devam edeceğim. Bedeli ne olursa olsun.” dedi.

TÜRK KIZILAYI’NA TAHSİS EDİLEN PARSELLER İPTAL EDİLDİ

Belediye Meclisi 2. gündem maddesinde yer alan Türk Kızılayı’na Gençlik Kampı çalışmaları yürütülmesi amacı ile 14.09.2010 tarihinde tahsis edilen parseller iptal edildi. Gençlik Kampı çalışmaları protokolün imzalanmasından itibaren 2 yıl içinde başlatılmaması, belirtilen projelerin ve iş programının bildirilmemesi gerekçeleri ile Gümüşyaka Mahallesi 11444 ve 11637 nolu parsellerde yapılan tahsis oy birliği iptal edildi.

SEMİZKUMLAR’DA GEZİCİ SAĞLIK HİZMETİNE YER TAHSİSİ

Semizkumlar Mahallesi Balamir Sokak No:20/1’deki Silivri Belediyesi bünyesinde 30 m2 alanlı yapı, İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne Gezici Sağlık Hizmetlerinde kullanılmak üzere 5 yıllığına tahsis edildi. Komisyon raporu ile uygun görülen 4. gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

BAŞKAN YILMAZ: “ALNIM AÇIK”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, hibe araçların alınması konusunda şeffaflık vurgusu yaptığı konuşmasında; “Öncelikle göreve geldiğimiz günden beri söylediğimiz şey; şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetlenebilir bir belediye olmak. Biz bu söylemlerimize ters düşersek, kendimizle ters düşeriz. Endişenizi, partinizden veya parti tabanınızdan ya da size gönül vermiş arkadaşlardan, ‘Daha önce bu niye yapılmadı, yapılabiliyormuş’ gibi fikirlerle sizin üzerinize gelen baskıları da anlayabiliyorum. Tekrar ediyorum, bizim hesabını veremeyeceğimiz bir bağış yok. Gündemimizin 5. maddesindeki bağışın miktarı 60-70 bin lira civarında. Bu bir katkıdır. Petrol tankeri olarak petrol firmasının bize hibe ettiği aracı sulama tankeri olarak kullanacağız. Bu tankerler iyi bakılırsa en az 5-10 yıl daha çok rahat iş görür. Eğer bunun altında bir şeyler arayacaksak hep beraber arayacağız. Silivri’de bizi ekranları başında izleyen vatandaşlarımız var. Biz şeffafız, denetlenebiliriz. Alnım açık şekilde tüm bunları kamuoyunun önüne koyuyorum. Silivri Belediyesi’nin finansal yapısı güçlenmeye devam edecek, emekçilerin alın teri kurumadan maaşları, ikramiyeleri, kıdem tazminatları, ihbar tazminatları ödenmeye de devam edecek. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİN SORUSUNA DETAYLI BİLGİLENDİRME

Bedelsiz ve şartsız belediyeye hibe edilen araçlar ile ilgili gündem maddeleri kapsamında muhalefetin ruhsat işlemi hakkında bilgi istediği İskeçeli Mobilya sorusuna yanıt veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz; “İfade ettiğiniz firma uzun yıllardır Gümüşyaka Mahallesi’nde. Birçok meclis üyesinin de yakından tanıdığı iş adamı Hikmet bey. Firmasında çok yüksek sayıda çalışan istihdam eden ve önünüzdeki rakamlardaki yıllarda 10 Bin ton üretim yapıp 100 milyon TL ihracat yapan bir firmanın sahibi. Firma Gümüşyaka Mahallesi’nde 960 Ada 1 Parselde 20.501,71 m2 yüzölçümünde bir arsanın sahibi. Bu firmanın parseldeki yapılaşma şartı 0-50 emsal. Bu da 10.250.85 m2 inşaat hakkı bulunuyor demek. Halihazırda 06.05.2005 tarih 2005/7 sayılı yapı kullanma izin belgesi yani iskanı bulunan bir fabrika. İnşaat alanı da 7260 m2. Halihazırdaki firma aşağı yukarı 3000 m2 inşaat hakkını kullanmamış. Oradaki yüksekliğini ifade ettiğiniz inşaat ile ilgili Hikmet Bey bize geldi. ‘Buraya tırlarımızın yanaşabileceği bina değil, önü açık, iki tarafı kapalı bir sundurma yapmaya ihtiyacımız var’ dedi. Biz de dedik ki ‘Sizin 3000 m2 imar hakkınız var.’ Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi 7260 m2, tespitlerimize göre fabrika binası üretilen ürünlerin yüklemesinin yapıldığı alana 2380 m2 bir yapı ilave etmiş. İstanbul İmar Yönetmeliği’nin Katlar Alanı, Hesaba Dahil Edilmeyen Kullanımlar başlığında Madde 22 c Bendinde; ‘Sundurmalar inşaat emsaline dahil edilmemektedir’ diye geçiyor. Ayrıca konuya bahsi olan yerde yapılan sundurma da dahil şuan halihazırdaki firmanın alanı 600 m2 eksiktir. Bunu hem sizin hem de kamuoyunun takdirine sunmuş olayım.”

AKÖREN’E SAĞLIK TESİSİ VE LOJMAN YAPILACAK

Gündemin 10. maddesinde yer alan ve mülkiyeti Silivri Belediyesi’ne ait Akören Mahallesi 1.040,00 m² yüzölçümlü 2496 parselin sağlık tesisi ve lojman yapımı için İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne tahsisi ile ilgili maddeye ilişkin açıklama yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bu parselde belediyemize ait lojman ve bir ebe evi için kullanıma müsait bir bina vardı. Fakat depremde zarar görmesi nedeni ile yıkımı öngörüldü. Mahalle muhtarımız bu tesisi yapacak bir bağışçı buldu, biz de onay verdik. Bağışçımız tesisi yapacak fakat Sağlık Bakanlığına bu koşulda devredemiyoruz. Ruhsatlanması, hafriyatı bütün teknik çalışmaları bizim mühendislerimiz yardımı ile yapılacak. Ruhsat verilip bitirdikten sonra tahsisini İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yapacağız.” şeklinde konuştu. Başkan Yılmaz’ın açıklamasının ardından okunan komisyon raporu ile Sağlık Tesisi ve Lojman yapılmasına yönelik gündem maddesinin komisyonda bekletilmesi oybirliği ile kabul edildi.

“18 MİLYON 700 BİN LİRA BORÇ KAPATMASI YAPTIK”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 11. gündem maddesinin oylanması öncesinde borç ödemeleri ve mali durum hakkında açıklama yaparak şöyle konuştu: “Öncelikle biz göreve geldiğimiz zaman şunu söylemiştik; Türkiye’deki yerel yönetimlerin, yöneticilerin; kamu borç yüklerinin üzerine binmesi, kamuda olan sigorta primlerinin dahi ödenememesi, piyasa borçlarının çok hızlı artışından dolayı kendini gözden geçirmesi gerektiğini ifade etmiştim. Sürdürülemez borçlarla belediyeler borç batağına saplanmış durumda. O zaman yeni bir hikaye yazmamız gerektiğini söyledik. Bir; giderleri kısmak zorundayız, iki; gelirleri arttırmak durumundayız. Bilançolarda, yapı ruhsat harç belgeleri tahsil ve yapı kullanım izin belgeleri tahsil miktarları ile ilgili bir tablo var. 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yapı ruhsat belgelerinin adetleri var. Her geçen yıl ülkede yaşanan inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle azalarak gitmiş. 2016’da 817 olan yapı ruhsat belgesi, 2019’da bizim görevi aldığımız 8-9 ayda 330’a kadar düşmüş. 2018 ile 2019’u kıyaslamak istiyorum. Belediyemizin yapı ruhsat harç belgesi miktarında yani ruhsat harçlarında 4 Milyon 271 Bin lira bir tahsilat eksikliğimiz var. Yine iskan diye bildiğimiz yapı kullanma izin belgesinin harç tahsilat miktarında 4 Milyon 900 bin lira artmış. Yani benim göreve geldiğim yıl iskan ve ruhsat harçlarından belediyemizin kasasına 9 Milyon 195 Bin lira eksik para girmiş. Biz Silivri Belediyesi olarak 9 ay boyunca firma borçları, personel borçları, İller Bankası borçları, yapılandırma borçları dahil yaklaşık 18 Milyon 700 bin lira bir borç kapatması yaptık. Bu yabana atılacak bir rakam değil.  İstanbul’da 39 belediye var. Bütün belediye başkanları çıksın borç kapatma oranı Silivri Belediyesi’nin üstünde olan varsa söylesin. Şunu diyebilirsiniz; ne iş yaptınız? Baraj yapmadınız, köprü yapmadınız, yol yapmadınız. Ben köy köy, kahvehaneleri gezdim. Bir tane vatandaş bana belediyenin borcunun sormadı. Belediyenin personeline maaş borcunu sormadı. Vatandaş size borcu sormuyor, yaptığınız hizmet ve ona verdiğiniz sosyal, kültürel imkanlara bakıyor. Ama biz de bu mali yapıyı düzeltmek zorundayız. Önümüzdeki yıl yatırım yılı olacak ve öz kaynaklarına dönerek, kaynağı belli olan paralarla Silivri Belediyesi yatırım yapacak. Bakın 18 Milyon 700 yani 19 Milyonluk bir borç kapama yapmışız biz. Bizden önceki iki dönemde 95 adet arsa satılmış. Biz şimdi 2 adet arsayı satacağız ve borç kapamada kullanacağız. Bunu özellikle söylemek istiyorum. 215.332 m2  yani 215 dönüm arsamız ve tarlamız satılmış. Ben hiçbir beis görmüyorum. Belediyeler yatırım yapabilmek için, borç ödeyebilmek için faiz yüküne düşmemek için zaman zaman gayrimenkullerini satabilirler.”

“ARSA SATIŞI PERSONEL ÖDEMESİNDE KULLANILACAK”

İşçilerin sosyal haklarıyla ilgili ödemelerden bahseden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 2 arsa satışından elde edilecek gelir ile geçmiş alacaklarının ödeneceğini söyleyerek, “Ben göreve geldiğimde 16 tane emekli olan işçi kardeşimizin alın teri, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı toplamda 1 Milyon 104 bin lira olarak duruyordu, hepsini ödedim kapattım. Bu 9 ay süre içinde ödedim. Benim dönemimde 3 tane yeni emekli olan arkadaşım var, onların da 10-15 gün içinde 375 Bin lirasını ödeyeceğim. İşçi diyoruz, hak diyoruz, emek diyoruz, alın teri diyoruz. Ben göreve geldiğimde memurun, işçinin ikramiyeleri, denge tazminatları borcumuz toplam 3 Milyon 442 bin liraymış. Göreve geldiğim 9 ayın tamamında işçimizin ikramiyesini, denge tazminatını kuruşu kuruşuna ödedim. Bir önceki yönetimden de geriye dönük 330 Bin lira ödeme yaptım. 1 Mayıs’ta işçilerimize bayram hediyesi olarak ikramiye verdik. Bu 3 Milyon 442 Bin lirayı da inşallah 1 yıl içerisinde kapatacağım. Selimpaşa’da 2 tane parsel satacağız. 2 adet 500 metrekarelik alana yaklaşık 1 Milyon gibi bir değer biçilmiş. Buradan söz veriyorum, bu parseller 1,5 Milyona da satılsa 2 Milyona da satılsa gelen paranın tamamını işçi ve memur ikramiyelerinin ödemesine kullanacağım. Bu rapora kabul veya ret oyu vermeyi sizin takdirinize bırakıyorum.” dedi. Satışlarla ilgili gündem maddesine CHP Meclis Grubu red oyu verirken, MHP Meclis Gurubu “Evet” oyu vererek ilgili gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.  

MECLİS GÜNDEMİNDE ONAYLANAN GÜNDEM MADDELERİ ŞU ŞEKİLDE;

1- Belediyemizde 2020 yılında sözleşmeli personel çalıştırılması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

2- Türk Kızılayı Gençlik Kampı çalışmalarında Türk Kızılay’ı hizmet binası olarak tahsis edilen, mülkiyeti Silivri Belediyesine ait Gümüşyaka Mahallesi, 11444 ve 11637 nolu parsellerdeki tahsis şerhinin kaldırılması ve tahsis iptali ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

3- Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı TÜRAM’ın kamu yatırımı kapsamında sayılması ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

4- Silivri Kaymakamlığı İlçe Sağlık Müdürlüğünce geçici sağlık hizmeti sunumlarında kullanılmak üzere yer tahsis talebi ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

5- KAR-AY Petrol San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 36 ED 419 Plakalı, 2005 Model, BMC Marka, Kamyon (Tanker) aracı belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

6- Pehlivanoğlu İnşaat Tekstil Gıda Otomotiv Sanayii ve Ticaret Ltd.Şti. tarafından, 3 adet çekici ve 2 adet yarı römork dorse (damperli kasa) araçları belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

7- SRP Sadıd Road İş Makinaları Yedek Parçaları İmalat ve Dış Tic.A.Ş. tarafından,34-00-14-2753 plakalı kanal kazıcı ve yükleyici iş makinasının belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

8- KA Akaryakıt Tekstil İnş. ve Turz. Tic. Ltd. Şti. tarafından, 34 LDZ 47 plakalı, 1997 model, Hino marka,Tanker (Akaryakıt) aracı belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

 9- Çay Kara İnşaat Malz. Taah. Nak. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından, 34 PK 0282 plakalı, 2016 model, Serin marka, Yarı Römork aracı belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.

10- Mülkiyeti belediyemize ait Akören Mahallesi 1.040,00 m² yüzölçümlü 2496 parselin sağlık tesisi ve lojman yapımı için İlçe Sağlık Müdürlüğüne tahsisi ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okundu. Konunun gündem maddesinde bekletilmesi oy birliği ile kabul edildi.

11- Mülkiyeti belediyemize ait Selimpaşa Mahallesi 1058 ada 6 parseldeki 511,09m² yüzölçümlü ve 1058 ada 7 parseldeki 500,11 m² yüzölçümlü taşınmazın borç ödemelerinde kullanılmak üzere satışı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

12- Silivri İlçesi, Sancaktepe (eski Çanta-Fatih) Mahallesi, 208 ada 2 parsel ve 171 ada 103 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili İmar Komisyonu raporu okunarak, ilgili gündemin komisyonda bekletilmesine karar verilmiştir.

Yorumlar