İSTANBUL

‘Yuvamız İstanbul’ projesinde ilk temel atıldı! İmamoğlu detayları anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin  ‘150 mahalleye 150 kreş’ sloganıyla başlatılan‘Yuvamız İstanbul’ projesi kapsamında Pendik’te inşa edilecek ilk kreşin temeli atıldı. Temel atma töreninden önce konuşan İmamoğlu ilk etapta yapılacak 11 kreşten 1000, 150 kreşten 15 bin çocuğun faydalanacağını söyledi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
‘Yuvamız İstanbul’ projesinde ilk temel atıldı! İmamoğlu detayları anlattı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim vaatleri arasında yer alıyordu her mahalleye kreş..İmamoğlu  “Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında ilk olarak Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü’nde toplam 11 kreş inşa edileceğini açıkladı. İnşa edilecek olan kreşler 3 tip olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu “Yuvamız İstanbul” projesini Pendik’te yapılacak temel atma töreninden önce Ataşehir’deki Sheraton Otel’de tanıttı. İmamoğlu, toplantıda, bazı kurumların temsilcileri, vakıf-dernek yöneticileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi. İmamoğlu’na toplantıda eşi Dilek İmamoğlu da eşlik etti. 

“MUTLU ÇOCUKLAR OLMALARINI DESTEKLEYECEĞİZ”
23 Haziran İstanbul seçiminin ardından 2 hafta içerisinde İstanbul’un çocuklarına verdiğimiz sözü yerine getirmek için harekete geçtik” diyen İmamoğlu, konunun uzmanlarından ve akademisyenlerden destek aldıklarını belirtti. İmamoğlu, sürece katkı sunan tüm kurumların yöneticilerine ve ekiplerine teşekkürlerini iletti. İmamoğlu, “Proje ile çocukların, kendine güvenen, katılımcı, sorumlu karar veren; gözlem yapan, soru soran ve deneyerek öğrenen; düşünce ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan; öğrenme isteği ve zevkine sahip; bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve kullanan; doğaya ve çevreye karşı duyarlı; evrensel ahlaki değerlere sahip; insan hak ve özgürlüklerine saygılı; insanlarla etkin ve etkili ilişki kuran ve her şeyden önce ‘mutlu’ çocuklar olmalarını destekleyeceğiz” dedi.

“YUVAMIZ İSTANBUL BİZİM İÇİN BİR İLK ADIM”
“Projede yer alacak öğretmenlerin 360 derece desteklenerek, donanımlarının en üst seviyeye ulaşması hedeflenecek” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Öğretmenlere eğitim başlamadan önce bu konular çerçevesinde 5+5, toplamda 10 günlük kapasite geliştirme eğitimleri verilecek. Bu çerçevede öğretmenlerin; erken çocukluk döneminde gelişim ve öğretmenin rolü, kaliteli ve erişilebilir erken çocukluk eğitiminin önemi, çocuk koruma ve toplumsal cinsiyet rolleri, erken çocukluk döneminde çift dillilik, sınıf yönetimi ve aile katılımının önemi konularında gelişmeleri sağlanacak. Yuvamız İstanbul bizim için ancak bir ilk adım. İstanbul’da değişim ailede başlayacak. Büyük çaplı bir değişim yaratabilmek aileleri çocuklarının gelişimlerini destekleyebilmeleri için aile eğitimleri ve ev ziyaretleri ile de destekleyeceğiz.”

İLK ETAPTA 11 KREŞ 

“Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında ilk olarak Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü’nde toplam 11 kreş inşa edilecek. Kreşler, yapımları bittikten sonra 1000 çocuğa nitelikli, kaliteli “erken dönem çocukluk eğitimi” verecek. 150 kreşin faaliyete geçmesiyle, İBB kreşlerinden yararlanan çocuk sayısı 15 bine çıkacak. Farklı tiplerde inşa edilecek kreşlerin inşaat ve yapım maliyetleri, 2 milyon 500 bin TL ile 4 milyon TL arasında değişecek. Kaliteli prefabrik yapılar olarak tasarlanan kreşler, yapısal çelik elemanlarla modüler sistemle planlandı. Bu sistemler ile hem tasarım bütünlüğü sağlanacak hem de kalite standardı yakalanacak. Kreşlerde, çocuğun doğa ile kurduğu ilişkiye önem verilecek. Derslikler, bahçe ile doğrudan ilişki içinde olacak. Açık alan yaklaşımları; oyun, aktivite ve eğitime olanak sağlayacak. Kreşlerin yapımında doğal iklimlendirmeye, doğal malzeme ve bileşenlere önem verildi. Sürdürülebilirlik ve ekolojik duyarlılık ilkeleri gözetildi. Kreşlerde, yerden ısıtma sistemiyle, sağlık ve güvenliğe önem verildi.

3 TİP KREŞ İNŞA EDİLECEK

TİP 1 Kreşler: 1070 metrekare alana, tek kat yapı olarak projelendirildi. 160 çocuk kapasiteli kreşlerde atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak. Günübirlik program ve özel etkinliklerle, aylık 1000 çocukla etkileşim planlanıyor. Çocuk başına 7 metrekare kapalı, 10 metrekare de açık alan olacak. Yapı maliyeti: 4 milyon TL.

TİP 2 Kreşler: 750 metrekare alana, tek kat yapı olarak projelendirildi. 80 çocuk kapasiteli kreşlerde atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak. Günübirlik program ve özel etkinliklerle, aylık 800 çocukla etkileşim planlanıyor. Çocuk başına 9 metrekare kapalı, 8 metrekare de açık alan olacak. Yapı maliyeti: 3 milyon TL.

TİP 3 Kreşler: 640 metrekare alana, 2 kat yapı olarak projelendirildi. 80 çocuk kapasiteli kreşlerde atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak. Günübirlik program ve özel etkinliklerle, aylık 800 çocukla etkileşim planlanıyor. Çocuk başına 8 metrekare kapalı, 5 metrekare de açık alan olacak. Yapı maliyeti: 2 milyon 500 bin TL.

Yorumlar