İSTANBUL

YSK İstanbul için neleri araştırıyor? Karar ne zaman verilecek?

31 Mart seçimlerinin üzerinden bir aydan fazla süre geçti fakat İstanbul tartışmasının ardı arkası kesilmedi. Gözler YSK'dan gelecek İstanbul kararını bekliyor. Peki YSK ne zaman karar verecek, İstanbul seçimi için ne araştırıyor?

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
YSK İstanbul için neleri araştırıyor? Karar ne zaman verilecek?

İstanbul İlçe Seçim Kurulları usulsüz seçmen ve sandık kurulu teşkillerine dair iddialara ilişkin incelemelerinde sona geliniyor. 

Ara kararlar gereği, İstanbul'daki 39 ilçe seçim kurulundan iddiaların araştırılması istenmişti. Bugüne kadar 36 ilçe seçim kurulu, araştırmalarını tamamladı, 3 ilçe seçim kurulundan sonuçların gelmesinin ardından YSK üyeleri inceleme yapacak ve İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son karar verilecek.

YSK’nın, 6 Mayıs Pazartesi günü AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin olağanüstü başvurusunu görüşmesi bekleniyor.

Peki YSK neyi araştırıyor?

YSK tarafından ilçe seçim kurullarınca incelenmesine karar verilen ve toplamda 46 bin 477 seçmene denk gelen hususlardan bazıları şöyle:

Kısıtlı seçmen: 7 bin 623 kısıtlı seçmenin oy kullandığı veya bu kişilerin seçmen listesinde yer alıp almadıkları.

Ölülerin yerine oy kullanılması: Ölen bin 229 kişinin yerine oy kullanılıp kullanılmadığı…

Hükümlü seçmen: Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü 10 bir 290 kişinin yerine oy kullanıldığı ve kasıtlı suçlardan hükümlü 5 bin 287 kişinin yerine oy kullanıldığı iddiası.

Zihinsel engellilerin durumu: Zihinsel engeli olduğu gerekçesiyle kısıtlı olduğu iddia edilen 21 bin 358 seçmen hakkında kesinleşmiş kısıtlılık kararı olup olmadığı, bunların seçmen listelerinde yer alıp almadıkları ya da oy kullanıp kullanmadıkları…

Sandık kurulları:Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin olup olmadığı, varsa ne şekilde belirlendikleri araştırılacak. 6 bin 539 sandıkta sandık kurulu başkanın, 13 bin 84 sandıkta sandık kuru üyesinin kamu görevlisi olmadığı iddiası incelenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir hafta içinde yaptığı toplantılarda da İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi konusunda ‘ümitli’ olduğunu, ancak ne karar çıkarsa çıksın buna saygı duyacaklarını dile getirdi.
Yorumlar