İSTANBUL

YSK AK Parti'nin 'KHK'lılar oy kullanamaz' itirazını reddetti

Yüksek Seçim Kurulu’nda mesai sürüyor. İstanbul seçimleriyle ilgili olağanüstü itirazları görüşen YSK, KHK'lıların oy kullanabileceğine karar verdi. Ayrıca, İstanbul seçimlerine yönelik itirazları görüşen YSK, 41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
YSK AK Parti'nin 'KHK'lılar oy kullanamaz' itirazını reddetti

Seçimlerin üzerinden 23 gün geçti ama İstanbul'da sonuçlar kesinleşmedi ve tartışma sürüyor.  AK Parti ve MHP'nin İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine yönelik başvurusu dün YSK gündemine geldi. YSK'nın itirazları görüştüğü oturum bugün de devam ediyor.

AK PARTİ'NİN İTİRAZINA RET

Toplantıdan ara kararlar çıktı. Kurul, AK Parti'nin KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanamayacağına yönelik itirazını reddetti. Ayrıca, AK Parti'nin kısıtlı seçmen iddiasıyla ilgili 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verdi.

AK Parti'nin itiraz dilekçesinde; 2 bin 308 kısıtlı, 1229 ölü seçmenin yerine oy kullanıldığı ve 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde kayıtlı olduğu, 5 bin 287 hükümlünün İstanbul seçmen listesine yazıldığı ve İstanbul'daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmenin tespit edildiği ve İstanbul genelinde 18 yaşın üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine yazıldığı kaydedilmişti.

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşmişti.

AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel dün YSK önünde bekleyen gazetecilere, kurulun bir ara karar verme sürecine girdiğini ifade etmişti. YSK eğer bir ara karar verirse, AK Parti ve MHP’nin itirazlarına ilişkin bilgi ve belgelerin kaynaklarını ilçe seçim kurullarından, gerekirse savcılıktan ya da ilgili diğer kurumlardan isteyebilecek.

Yorumlar