İSTANBUL

Seçildikten sonra ilk kez! Ekrem İmamoğlu'dan çarpıcı açıklamalar

İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu,seçim sonrası ilk kez Habertürk TV'ye konuk oldu. 23 Haziran ve öncesine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrısını yineledi ve sadece belediye başkanlığı yapacağını söyledi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Seçildikten sonra ilk kez! Ekrem İmamoğlu'dan çarpıcı açıklamalar

23 Haziran'da yenilenen İstanbul seçimlerinde yüzde 54 oy oranıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu,  Habertürk TV'ye konuk oldu. Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını cevaplayan İmamoğlu, 23 Haziran gecesi yaşananları anlattı. 

23 Haziran öncesi ve sonrasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan İmamoğlu, "Dostluklar, samimiyetler yerelden başlar. Devlet, millet adına kime sınır koyabilirsiniz. Bana kimse sınır koyamaz. Ben bir talep ederim, bir daha ederim. Ekrem İmamoğlu'nun şahsıyla ilgili değil ki bu. Sayın Cumhurbaşkanı ile İstanbul meselesini konuşmaya kim engel olabilir." dedi.

İmamoğlu şunları söyledi:

"İstanbul seçimlerini üç sistemle izledik"

İlçe başkanlığı döneminden beri gururla kullandığımız sistemimiz, partimizin genel merkezinde kurgulanmış sistem vardı. Tamamıyla sandık ve okullarda gönüllüler üzerinden, partimizin dediğim sisteme gönderildiği bilgilerin kıyaslandığı bir başka sistem. Bunları da eşleştirerek kontrol eden üçüncü bir sistem. Birincisi zaten vardı. Öbürü 31 Mart'ta hazırladığımız sistem. Üçüncüsü iki sistemi kontrol ederek yürüyen bir yazılım. Biz biraz istatistiğe dair göndermeler ve oradan aldığımız veriler, geri dönüşlerle sonucu tahmin edebiliyorduk. Onun için AA'nın 31 Mart gecesi tutumu, keza 23 Haziran'da bile tutarlı değildi, bir türlü sonuçlandıramadı seçimi. 770 küsürlerde uzun süre durdu. Biz sonucu netleştirdiğimizde ki, ANKA ajansta verileri netleştirmişti. Benim güvenimi sarsmıştır. Oradaki yöneticiler orada durduğu sürece güvenmeyeceğim. Bence hükümetin ve devletin yetkilileri de güvenmesin. Bugün bize yarın bu yanlışı bir başkasına yapar.

"Altın sandıklarından yüzde 50-51 girmiştik az çok belli oldu"

Bazı sandıklar Türkiye sonuçları veren karakteri de oluşturuyor. Bu işin birçok kahramanı var. Canan Hanım ve diğer kişiler olsun, hep birlikte kafa yorduk. İYİ Parti il Başkanı da var. Yüzde 15 verileri girilmişti. Biz yaklaşık hissetmiştik. Altın sandıklardan yüzde 50-55'i girmiştik. Az çok hissetmiştik sonucu.

ASLA KABUL ETMEYECEĞİM İFTİRAYDI Soyuma, sopuma, dedemin mezarına kadar gitmeye varan işler, diplomam, ama herşeyden önemlisi 'çaldılar' diyorsunuz ve muhatabı yok. Benim en çok canımı yakan ve üzen şey bu. Çaldılar demek birilerinin hırsız olması demektir. Rakibimin yüzüne söyledim ama cevabını alamadım. Benim asla kabul edemeyeceğim bir iftarıydı.

"Cumhurbaşkanımızla görüşmemize kim engel olabilir"

Dostluklar, samimiyetler yerelden başlar. Devlet, millet adına kime sınır koyabilirsiniz. Bana kimse sınır koyamaz. Ben bir talep ederim, bir daha ederim. Ekrem İmamoğlu'nun şahsıyla ilgili değil ki bu. Sayın Cumhurbaşkanı ile İstanbul meselesini konuşmaya kim engel olabilir. Ben sayın Cumhurbaşkanına 'Sizin bağımsız olmanızı, sizden oy istemek isterim'. 'Ben AK Parti'nin genel başkanıyım' dedi. 'Tamam olabilir, ben sizin Cumhurbaşkanı tarafınızdan oy istiyorum' dedim. Bazı makamları ortada görmek isterim. Herkese eşit mesafede. Cumhurbaşkanlığı, valilik, kaymakamlık, muhtarlık böyle bir şey.

"İstanbul'da bütün siyasi il başkanlarını ziyaret edeceğim"

Benim işim İstanbul'u yönetmek, İstanbul'daki demokrasiyi yönetmek. Ben bütün siyasi il başkanlarını ziyaret edeceğim. Önce onlar gelsin demek hayır! Israrla kendilerini arayıp randevu talep edeceğim. Vermezlerse kendileri bilir. Elbette valimizi, garnizon komutanı işin geleneği ama diğeri gelenek değil. Bunu daha önce yaptım. Siyasi ilçe başkanlarını oturttum, sizin gibi moderatörlük yaptım. 'Bana sorun, eleştirin cevaplayın' dedim. Göreceksiniz bunu da yapacağız. Demokrasiyi tabanda var ettiğiniz zaman Ankara istediği kadar kaçsın, kaçamaz.

"İstanbul'da en büyük ihaleler canlı yayınlanacaktır"

Bu bir zihniyet devrimi demiştim. 82 bin insana maaşını veren 16 milyon insanın vergileri. Ne Ekrem İmamoğlu ne seçilseydi rakibim verecekti. Ne benim partimin genel başkanı ne de AK Parti'nin genel başkanı veriyor. Biz milletle yüzyüze geldiğimizde herkes vicdanen, ahlaken hesabını verebilmeli. Ben 82 bin çalışanı yaftalayamam. Hak edecek. Kadrolarda bu sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Tüm işlerimiz, komisyonlarımız, belediyelerle ilişkilerimiz şeffaf olacak, ihaleler canlı olacak. Biz her ortamı şeffaflığa dökecek. Siz temsilcisiniz, çoğunluk millet. Benim partili meclis üyelerim de benden olmayacak, milletten yana olacak. Yanlış bir şey varsa karşı çıkacak.

"Genel Sekreter adayımız hazır! AK Partililerle de çalışırım"

Gizlimiz saklımız yok, bütün kadromuzu farklı bir sistemle geliyoruz. Genel Sekreter dediğiniz büyükşehir belediyesinin yaklaşık üçte bir bütçesini yöneten kurum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminde üst kadroda düşündüğümüz yetenekli, liyakatlı kişiler olacak. Statüler var, atanmasıyla ilgili protokoller, bakanlık izinleri var. Bizim genel sekreter adayımız hazır. Devlet, özel sektör tecrübesi olan bir isim. Makam araçlarına bakacağız. Ben Beylikdüzü Belediye Başkanı iken AK Partili insanlarla tanıştım. Şimdi teklif ettiğim, birarada çalışmak istediğim insanlar var.

Yorumlar