İSTANBUL

Saadet Partisi’nden İstanbul’a ‘Pembe Metrobüs’ önerisi

Saadet Partili İBB Meclis Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, İstanbul için “pembe metrobüs” önerisinde bulunarak “Bu uygulama ile emin olunsun ki laikliğe de erkeklik onuruna da zeval gelmez” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu da “Kadınları hepten eve kapatalım erkekler rahat etsin” diyerek pembe metrobüs önerisine tepki gösterdi.

Saadet Partisi’nden İstanbul’a ‘Pembe Metrobüs’ önerisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şubat ayı oturumunun ilk bileşiminde “pembe metrobüs” tartışması çıktı.

Kısa süre önce AKP'den istifa ederek Saadet Partisi'ne geçen İBB Meclis Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, metrobüs ile ilgili bir soru önergesi verdi. Kaşıtoğlu, yıllık yolcu sayısı 300 milyona dayanmış olan metrobüslerde yolculuk yapmanın tam bir çileye döndüğünü kadınlar için işlerin daha zor olduğunu söyledi.

Kaşıtoğlu, “Bu vasıtayı kullananlar tamamı ve özellikle de hanımlar binerken ve bindikten sonra maruz kalınan sıkışıklıktan son derece rahatsız olmaktadırlar” diyerek pembe metrobüs önerisinde bulundu.

İstanbul gibi bir metropol kentte sadece kadınların kullanabileceği “pembe metrobüs” uygulamasının hayata geçirilmesinin insani bir görev olduğunu savunan Kaşıtoğlu şöyle devam etti:

“Zira toplumumuzun her kesiminden yüz binlerce kadının beklentisi bu yöndedir. Daha önceki yıllarda kısacık zaman içerisinde Saadet Partisi kadın kollarının topladığı on binlerce imza da bunun göstergesidir. Dünyada başka ülkelerde de uygulanan ‘pembe metrobüs' benzeri yaklaşımlar asla bir lüks ve bir lütuf değildir. Şartların zorluğu değerlendirildiğinde görmezden gelinemeyecek acil ve elzem bir ihtiyaçtır. Daha huzurlu ve rahat yolculuk yapmaları için kadına yönelik pozitif ayrımcılık adına atılacak önemli bir adımdır. Sefer aralarına serpiştirilecek ‘pembe metrobüsler' ve metro seferlerinin bazı vagonlarının sadece kadınlara tahsis edilmesi ‘bilerek tercih' kapsamında kullanmak isteyenler tarafından yoğunlukla kullanılacaktır. Bu uygulama ile emin olunsun ki laikliğe de erkeklik onuruna da zeval gelmez.”

“KADINLARI EVE KAPAYIN ERKEKLER RAHAT ETSİN”

Söz alan CHP'li İBB Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, Kaşıtoğlu'na tepki göstererek “Pembebüs mü öneriyor sunuz? Kadın-erkek aynı otobüse binince ne oluyor? 21. yüzyıldayız… Kadınları hepten eve kapatalım erkekler rahat etsin. Kaçıncı yüzyıldayız, önce erkekler kendini eğitsin. Bir kadın ortak kullanılan otobüse binince nasıl hissedecek, ona ne gözle bakılacak? Bir erkek kadınların olduğu otobüse binince ne olacak tacizci diye taşlanacak mı?” diye konuştu. Kaşıtoğlu da “Konuşmamdan bu sonucu mu çıkarttın? Onu da oraya çektin ya helal olsun” dedi.

İBB AKP Grup Başkanvekili Ömer Lütfi Arı da söz alarak “Konuyu bağlamının dışına çıkarmak doğru değil. Vatandaşın talebi olarak değerlendirmek lazım. İlgili idare artıları ile eksileri ile değerlendirir gereğini yapar” dedi.

Yorumlar