İSTANBUL

Maltepe'de yine kriz çıktı! Oy sayımı sil baştan

İstanbul seçimlerinde sonuçların kilidi Maltepe'de oy sayımı yine durdu. AK Parti ve MHP'li üyeler tutanaklara imza atmayınca, oy sayımına ara verildi.

Maltepe'de yine kriz çıktı! Oy sayımı sil baştan

İSTANBUL seçimlerinde düğüm bir türlü çözülmüyor. AK Parti, seçimlerin yenilenmesi için olağanüstü itiraza hazırlanırken, Maltepe'de dün saat 21:00 itibariyle 1089 sandıktan 913'ünün sayıldığı açıklanmıştı. AK Parti ve MHP, son 400 sandığın sayımına itiraz edince İlçe Seçim Kurulu, sayımların 500'üncü sandıktan itibaren tekrarlanmasına karar verdi.

AK Parti ve MHP'nin itirazı üzerine Maltepe'de başlayan sayımlar itirazlar üzerine yeniden durdu. Gazeteci Barış Yarkadaş, Maltepe'deki sayımların ikinci kez imzalanmayan sayım tutanakları nedeniyle durduğunu duyurdu. Yarkadaş'ın bu tweetinden dakikalar sonra İlçe Seçim Kurulu, AK Parti ve MHP'nin itirazları üzerine sayımı tamamlanan 400 sandığın oy sayımının iptaline ve 3'üncü kez sayılmasına karar verdi.

913 sandıkta fark 13 bin 907

Maltepe'de AK Parti ve MHP'nin itirazına kadar 1089 sandıktan 913'ünün sayıldığı açıklanmış ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ile CHP'nin Adayı Ekrem İmamoğlu arasındaki farkın, İmamoğlu lehine 13 bin 907 olduğu açıklanmıştı.

Sayımlar neden durdu?

Maltepe'de sayımlar sürerken, perşembe günü oluşturulan 10 kurulun sayımına ilişkin AK Parti ve MHP'den itiraz geldi. AK Parti ve MHP'li kurul üyeleri, cumartesi günü oluşturulan 10 sayıl kurulunun sayımlarına ilişkin tutanakları imzalamayı reddetti. Bunun üzerine hakimler, sayımlara ara verme kararı aldı.

Tüm oyları iki kurul sayacak

İlçe Seçim Kurulu'nun bu kararıyla birlikte 1. ve 2. ilçe seçim kurulunun dışında diğer oy sayımı yapılan 10 istasyon da iptal edilmiş oldu. Bu karar sonrası Maltepe'de geriye kalan 600'e yakın sandığın iki kurul tarafından yapılacak. Böyle olması halinde sayımın önümüzdeki hafta boyunda devam etmesi bekleniyor.

Neler olmuştu?

CHP'nin teklifi üzerine Maltepe'deki oy sayımında kurul sayısının artırılması kararlaştırılmış; ancak sayım devam ederken AK Parti ve MHP'li temsilciler ile CHP'liler arasında tartışma yaşanmıştı. Bir süre sayıma ara verilirken İlçe Seçim Kurulu oy sayımına cumartesi sabahı başlama kararı almıştı.

Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde önceki gün yaşanan arbedenin ardından YSK Maltepe İlçe Temsilciliği olayı tutanak altına almış ve bina için bazı güvenlik önlemlerinin alınmasına hükmetmişti.

Maltepe 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Süleyman Bayer, 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Bahar Efe ve Müdür Vekili Emel Kaplan’ın imzası bulunan tutanakta; Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezinde bulunan Galeri A salonuna terminallerde sayım esnasında gruplara gözlemci sıfatıyla siyasi partiler tarafından bildirilen kişiler ve 2’şer milletvekililenin dışında başka hiçbir kimsenin alınmaması kararlaştırılmıştı. Kararda ayrıca; “Salon girişinde bulunan boş camlı alan önünde çay servisi yapılmasın” ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar