İSTANBUL

Kritik açıklama Kanal İstanbul Projesi büyük depremi tetikler mi?

Kanal İstanbul'a karşı çıkanlar depremi tetikleyecek bir proje olduğunu söyleyince gözler jeofizikçilere çevrildi. Peki gerçekten Kanal İstanbul projesi beklenen depremi tetikler mi? İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu bakın ne diyor...

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Kritik açıklama Kanal İstanbul Projesi büyük depremi tetikler mi?

İlk kez yıllar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen ve İstanbul Boğazı'nın kurtuluşu olduğu vurgulanan Kanal İstanbul projesine karşı çıkanlar ellerindeki tüm argümanlar tükenince şimdi de büyük depremi tetikler demeye başladı.

Bu iddiya İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi ve aynı zamanda Bakırköy Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (Mag-Der) Başkanı Dr. Oğuz Gündoğdu cevap verdi.

KANALIN ETRAFINDA ÖNLEM ALMAZSANIZ ÇOK FAZLA HASAR OLUR

"Benim fikrim; Kanal İstanbul’un, depremleri tetikleme konusunda bir etkisi olmaz. Yerin 20 kilometre derinliğinde ve 7’nin üzerinde büyüklükte deprem hazırlığı var. Kuzey Anadolu Fay hattını tetikleyecek etki yapmaz. Depremi tetikleyemez ama 'depremden nasıl etkilenir?' ayrı bir şey. Bu ucu açık. Kanalın etrafında tedbir almazsanız eğer beklenen çok fazla hasar olur. Çünkü; yerli kayayı bozmuş, kayaları bir yerden bir yere nakletmiş oluyorsunuz. Yapılacak binalar ne kadar sağlam olursa olsun etkileri çok büyük olacaktır. Buna dikkat edilmesi gerekir. 7’nin üzerinde bir deprem İstanbul için çok büyük bir tehlike demek. Buna karşı nasıl tedbir alınacak? Alınacaksa nasıl önlemler alınıyor. Jeo-teknik araştırmalar hangi ölçüye göre yapılmış? Çalışmaların alanlarında uzman bilim insanları tarafından elden geçirilmesi gerekir. Yerin 18-20 kilometre derinliğinde olan bir depremin kanal ile birlikte tetiklenmesi çok doğru bir şey değil.”

KANAL İSTANBUL ÇALIŞTAYI ÇOK ÖNEMLİ

İBB'nin düzenleyeceği ‘Kanal İstanbul Çalıştayı’ için henüz kendisine haber verilmediğini belirten Dr. Gündoğdu, “Bu çalıştayın ne zaman yapılacağı, kimlerin katılacağı çok önemli. Ulaştırma bakanı 100 bilim insanının katılacağını açıkladı. Kim bunlar? Bir takım üniversiteler deniliyor. Bunlar uzman mı? Hacettepe, ODTÜ, İÜ gibi üniversitelerden aralarında bilim insanları var mı?” dedi.

Yorumlar