İSTANBUL

Kandilli'den korkutan açıklama:Marmara'da büyük deprem bekliyoruz

İstanbul'da bugün öğle saatlerinde meydana gelen deprem sonrası gözlerin çevrildiği Kandilli Rasahtanesi'nden korkutan açıklama geldi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Aslı Doğru 24 Eylül'deki depremin ardından 60 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirtti.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Kandilli'den korkutan açıklama:Marmara'da büyük deprem bekliyoruz

Art arda meydana gelen sarsıntılar büyük İstanbul depreminin habercisi mi? Bugün İstanbul şiddetli bir depremle sallandı. Yaşanan bu afetin ardından birçok kişi evlerine giremez oldu. Deprem sonrası önemli isimlerden dikkat çeken açıklamalar geldi. Onlardan biri de gözlerin çevrildiği Kandilli Rasathanesi idi...

Rasathane Müdür Yardımcısı Aslı Doğru, 'Bu deprem artçı mıydı?' sorusuna verdiği yanıtta "Büyük bir deprem bekliyoruz" dedi.

Marmara denizi üzerinde Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından Kandilli Rasathanesi açıklama yaptı. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Aslı Doğru yaptığı açıklamada depremin İstanbul ve Tekirdağ’da hissedildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı;

-"Bugün Türkiye saati ile 13:59’da Silivri’nin yaklaşık 20-25 km güneyinde Marmara Denizi içinde İstanbul’a 75 km mesafede 5.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Deprem 13 km derinlikte oluşmuştur. 24 Eylül 2019’da meydana gelen depremin ardından büyüklüğü 1.5 ile 3.7 arasında değişen yaklaşık 60 adet artçı deprem kaydedilmiştir.

Artçılar devam edecek

Büyüklüğü 4.7 ve 5.7 büyüklüğündeki artçılar klasik ana şok artçı ilişkisinde değillerdir. Bundan sonraki süreçte artçıların devam etmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın valiliğin ve AFAD’ın talimatlarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz.

Marmara Denizi'nde büyük bir deprem bekliyoruz

"Meydana gelen depremin büyük Marmara depreminin tetikçisi olabilir mi? sorusuna ise Aslı Doğru şu yanıtı verdi:

-‘’1999 yılında beri ardından bütün bilim insanlarının ortak bir görüşü var; Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu fayının enerji biriktirdiği yönünde.

Dolayısıyla biz Marmara Denizi’nde büyük bir deprem bekliyoruz. Ancak şu dakika itibariyle bu depremin büyük depremin öncüsü olabilir dememiz mümkün değil. Ancak tabii ki herkes teyakkuzda olsun

Önemli bir test oldu

Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise depremin çok önemli bir test olduğunu belirterek, ‘’Orta büyüklükte bir depremde bu coğrafyada özellikle kıyısı olan Tekirdağ ve İstanbul için önemli bir test oldu. Bu testte ne kadar başarılı olduğumuzu sizin takdirinize sunuyoruz. Kısmen de olsa yapısal hasarlı binalar var. Bazı mühendislik yapılarında problemler var. İletişimde sıkıntılar oldu ve de trafikte sıkıntılar oldu. Dolayısıyla bu gelecek büyük deprem için de çok iyi bir test oldu." dedi.

Yorumlar