İSTANBUL

İstanbul'un 81 plajı da denize girmek için uygun

İstanbul'un yüzme alanlarında deniz suyu analizi yapıldı. Çıkan sonuç İstanbulluları memnun edecek cinsten...Yapılan analiz ve 3 gün süren takip çalışması sonrası İstanbul'un 81 plajında gönül rahatlığı ile denize girilebileceği açıklandı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İstanbul'un 81 plajı da denize girmek için uygun

Havaların aşırı sıcak olması nedeni ile bunalan İstanbullular için iyi haber geldi. Denize girmek için artık saatlerce süren yolculuk yapmaya gerek yok. Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince İstanbul'daki deniz suları incelendi ve kentin 81 plajında denize girilebileceği belirlendi. Vatandaşlara bir de uyarıda bulunan Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Özyurt "Yüzme alanı olarak belirlenmemiş alanları, vatandaşlarımız kullanmasınlar. Çünkü yüzme alanları, can kurtaran gibi halk ve can sağlığı açısından önemli durumlar göz önüne alınarak belirleniyor." dedi. 

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince İstanbul'un yüzme alanlarında yapılan deniz suyu analizleri sonucu, kentin 81 plajında da vatandaşların gönül rahatlığıyla denize girebileceği belirlendi. 

İstanbul'un halka açık plajlarında yaz mevsiminin başından itibaren analizlerini sürdüren İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin çalışmasını, AA ekibi görüntüledi. 

Yüzme Suyu Yönetmeliği'ne göre çalışmalarını yürüten ekipler, denizin içine girerek ya da bazı durumlarda "su numunesi alma aparatı" denilen uzun bir çubuğun ucuna yerleştirilen tek kullanımlık steril kaplara, deniz suyundan örnekler aldı.

Numune alımı sırasında yüzme alanının koordinatları dahil olmak üzere ısı, nem ve rüzgarın hızı gibi çeşitli meteorolojik veriler ölçüldü ve tutanaklara işlendi. Ardından, numuneler nakil kabında buz kütleleri arasında "soğuk zincir" kurallarına uygun şekilde Halk Sağlığı Laboratuvarı'na ulaştırıldı. 

Laboratuvarda mikrobiyolojik incelemeden geçirilen numuneler, 3 gün boyunca takip edildi ve çıkan sonuçlar Sağlık Bakanlığı'nın "Yüzme Suyu Takip Sistemi"ne girildi. 

Çalışmalar sonucu İstanbul'daki 81 plaj incelenerek, deniz suyu analizleri yapıldı. Buna göre, kentteki "A" sınıfı 10 plaj "mükemmel", "B" sınıfı 60 plaj "iyi", "C" sınıfı 11 plaj ise "kötü" olarak derecelendirilirken, bu plajların tümünde denize girilebileceği bildirildi. 

34 MAVİ BAYRAKLI PLAJ AÇILACAK

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl sonu yaptığı talep üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli şekilde kentte denize kıyısı olan 34 noktada mavi bayraklı plajların açılması için başlatılan çalışmalar da devam ediyor. 

Bu kapsamda, buralardan alınan deniz suyu numuneleri çeşitli işlemlerden geçirilerek, analiz ediliyor. 

Deniz suyunun temizliğinden plajın düzenine, can güvenliği önlemlerinden cankurtaran zorunluluğuna, plajdaki çöp kutularının kaç metre uzakta bulunması gerektiğine kadar çok sıkı 33 kriterin tamamının karşılanması durumunda bu alanların mavi bayraklı plajlar olarak yıl sonunda İstanbul halkının hizmetine açılması planlanıyor. 

BURALARDA DENİZE GİRMEYİN

Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Özyurt, suyun kalitesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, vatandaşlara şu önerilerde bulundu: 

"Yüzme alanı olarak belirlenmemiş alanları, vatandaşlarımız kullanmasınlar. Çünkü yüzme alanları, can kurtaran gibi halk ve can sağlığı açısından önemli durumlar göz önüne alınarak belirleniyor. Botla kıyıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ekipleri bekliyor. Kayalık yok. Kum temizliği, temiz su ihtiyacı gibi şeyler mevcut. Bunların olduğu alanları vatandaşlarımız rahatlıkla kullanabilirler. Bunların dışındaki alanlara gidildiği zaman maalesef çok üzücü sonuçlar oluyor. Ölümler, boğulmalar, sakatlanmalar meydana gelebiliyor. Vatandaşlarımızdan ricamız belirlenen 81 plaj dışındaki hiçbir yerde denize girmesinler, bu alanları kullanmasınlar." 

Halk Sağlığı Laboratuvarı Biyoloğu Mustafa Tokgöz de belirli noktalardan periyodik dönemlerde toplanan deniz suyu örneklerinin, numune kabul kriterleri çerçevesinde laboratuvar tarafından kabul edildiğini belirtti. 

Deniz suyunun analizine ilişkin bilgi veren Tokgöz, "Analizde 3 parametreye bakılır. Toplam koliform, fekal koliform ve enterekok. Bunlar suyun kirliliğiyle ilgili bize fikir verir. Bu analizler 3 gün içinde yapılır. 24, 48 ve 72 saat dilimlerinde takipleri yapılarak, çıkan sonuçlar sisteme girilir ve Çevre Sağlığı ekiplerince yüzme suyuyla ilgili gerekli işlemler yapılır. Mevzuatta yazan belirli bir sınır değerimiz var. Sınır değerini aştığı zaman ekiplerimizce 'girilemez' diye orada işaretlemeler yapılıyor." diye konuştu. 

Tokgöz, bakterilerde toplam koliformun, doğa ve insan kökenli, fekal koliform ve enterekokun ise iz bakteriler olduğu bilgisini vererek, "Bu bakterilerin sudaki varlığı başka bakterilerin ve parazitlerin varlığına işaret edebilir. Çeşitli hastalıklara sebep olabilirler. Üst solunum yolundan alt solunum yolu hastalıklarına, idrar yolu, kulak, göz gibi değişik hastalıklara sebebiyet verebilir." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar