İSTANBUL

İstanbul'da koronavirüs vakaları azalıyor Bakanlıklar harekete geçti

Koronavirüs yasaklarının kaldırılması için kurulan özel ekip yeni kriterleri belirliyor. Kurula göre İstanbullunun yüzde 25-30'u koronaya bağışıklık kazandı. Bilim Kurulu; lokantalarda oturma düzeni, AVM’lerin havalandırması, okullardaki sıralar arasındaki mesafe gibi konularda yeni kurallar için çalışıyor.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
İstanbul'da koronavirüs vakaları azalıyor Bakanlıklar harekete geçti

Koronavirüs salgını sonrası oluşacak yeni hayat düzeni için her bakanlık kendi görev alanına giren yasaklarla ilgili olarak, nasıl bir yol izleyecekleri üzerinde çalışıyor. Ortaya çıkacak olan yeni hayat düzeni için de yeni kurallar getirilecek. İller arası seyahatlerin bir süre daha yasak olacağı belirtilirken, sinema, konser, tiyatro, düğünlere de bir süre daha izin verilmeyecek.

İstanbul’un yüzde 25-30’u bağışıklık kazandı

Bilim Kurulunun yaptığı çalışmalarda, normalleşme adımlarında İstanbul’un diğer illere göre daha avantajlı olduğu da değerlendiriliyor.

Bazı bilim kurulu üyeleri “Yasakların gevşetilmesine lokal olarak İstanbul’dan başlanabilir. Çünkü, vakaların büyük bölümü İstanbul’daydı. Bu sebeple İstanbul’da yüzde 25-30 civarında toplum bağışıklığının oluştuğu düşünülüyor. İstanbul özelinde, bazı esnetmelere gidilse bile, bu kez Anadolu’dan veya başka illerden İstanbul’a girişleri önlemek için, seyahat yasağı uygulamasına devam edilmesi gerekecek.

İstanbul’da vakalar azalıyor

Salgının başında virüsün İstanbul’dan Anadolu’ya taşınmaması için tedbirler alındı. Bu defa durum tersine dönüyor. İstanbul’da vakalar azalıyor, ama Anadolu’da henüz o seviyede bir azalma yok. Bu sebeple, virüsün Anadolu’dan İstanbul’a taşınması ihtimalini dikkate almak lazım” değerlendirmesini yaptı. Uzmanlar, bayrama kadar olan geçecek süreçte, iyileşen hasta sayısının günlük vaka sayısının üzerinde olmasının normalleşme adımlarında belirleyici olacağını dile getiriyor.

İl pandemi kurulları devreye girecek

Salgının hemen başında oluşturulan il pandemi kurulları, yasakların gevşetilmesi konusunda da inisiyatif alacak. Bilim Kurulu’nun hazırlayacağı kriterleri dikkate alacak olan il pandemi kurulları, sorumlu oldukları illerde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek.

81 şehrin 81’inde aynı anda yasakların kaldırılmayacağına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı kaynakları “Sınırlamalar her şehirde farklı şekilde uygulandı. Kaldırılması da yine aynı şekilde olacak. Beş altı gündür hiç vaka bildirmeyen iller var. Bu illerde, vakalardaki olumlu gidiş devam ederse, esnetmeler daha erken başlayabilir” bilgisini verdi.

Yorumlar