İSTANBUL

İstanbul'da ıspanaktan zehirlenenlerin sayısı artıyor! Bakanlık sebebini açıkladı

İstanbul'da ıspanaktan zehirlenenlerin sayısı artıyor. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,zehirlenmelerin sebebini açıkladı. Yapılan açıklamada ıspanakların arasına yabancı otların karıştırıldığının tespit edildiği belirtildi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İstanbul'da ıspanaktan zehirlenenlerin sayısı artıyor! Bakanlık sebebini açıkladı

Yediği ıspanaktan zehirlenenlerin sayısı artıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı ve zehirlenen 44 kişiden 25'inin taburcu edildiğini belirtti.

Açıklamada, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır." ifadelerine yer verildi.

İşte  İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklaması:

"YOĞUN MİKTARDA ATROPİN VE SCOPALAMİN MADDESİ TESPİT EDİLMİŞTİR"

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. 

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir"

"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"

Yorumlar