İSTANBUL

İstanbul'da göç alarmı başladı, yaşatmak için 1 milyon TL'lik yatırım yaptılar

Yaz sezonunun sona ermesi ile birlikte İstanbul'da göç alarmı verildi. Uçaklar rotalarını leylek sürülerine göre ayarlarken, BEDAŞ'ın da kuşları yaşatmak adına 1 milyon TL'lik yatırım yaptığı ortaya çıktı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İstanbul'da göç alarmı başladı, yaşatmak için 1 milyon TL'lik yatırım yaptılar

Yaz sezonun sonu ile birlikte leylek sürüleninin sıcak iklimlere göçü nedeniyle İstanbul semalarında da 'göç alarmı' verildi. Göç yolları üzerinde bulunan İstanbul'da leylek sürüleri ile ilgili pilotlar ve kule görevlileri arasında olası bir çarpma tehlikesine karşı leylek sürüleriyle ilgili uyarı konuşmalarında artışlar yaşanırken, uçakların rotaları da leylek sürülerine göre düzenleniyor.

BEDAŞ'TAN 1 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Göç yolculuğunda İstanbul'da elektrik tellerine konan leyleklerin çarpılmaması için Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi (BEDAŞ) ise özel bir izolasyon çalışması ile kuşları yaşatmak adına 1 milyon TL’lik yatırım yaptı.

Göç yolculuğunda İstanbul'da elektrik tellerine konan kuşların çarpılmaması için Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi (BEDAŞ) ise özel bir izolasyon çalışması ile kuşları yaşatmak adına 1 milyon TL’lik yatırım yaptı.BEDAŞ, 3 bin 500 direk ve 260 trafonun bakım ve izolasyon çalışmalarını tamamladı. İzolasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Silivri İşletme Müdürü Murat Koşar; "Hatlarımızda 34 bin 500 volt gerilim seviyesi var. Bu gerilim seviyesi kuşlar için oldukça tehlikeli bir gerilim seviyesi” dedi ve ekledi: “ Biz bu hatları kuşların çarpılmasını önleyecek şekilde yalıtkan malzemeyle kaplayarak koruma işlemi gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bu işlem neticesinde hayvanlar üstüne konsa dahi herhangi bir çarpılma vakası yaşanmıyor. Özellikle leylek gibi büyük kanat genişliği ve boyu olan hayvanlar toprakla iletken arasında kısa devreye sebep oluyor. Bu gerilim seviyesine maruz kalınca hayatını kaybediyorlar. Biz de bunu önlemek amacıyla izolatörleri güvenli hale getirdik. Bu sayede leyleklerin hayatını kurtardık.

Yorumlar