İSTANBUL

İstanbul seçimleri neden 23 Haziran’da yenilecek?

YSK, AK Parti’nin olağanüstü itirazı sonucu İBB seçiminin iptaline ve 23 Haziran’da yenilenmesine karar verdi. YSK’nın belirlediği tarih ise dikkat çekti. 31 Mart'tan önce YSK'nın belirlediği takvime göre tarih 2 Haziran olarak kararlaştırılmıştı. Peki neden İstanbul'daki seçim yenileme tarihi 23 Haziran oldu?

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İstanbul seçimleri neden  23 Haziran’da yenilecek?

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Kurul, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla itirazı kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı. Peki seçim tekrarı neden 2 Haziran değilde  23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak?

23 HAZİRAN’DA İSTANBUL’DA SEÇİM YENİLECEK

31 Mart seçimleri öncesi seçim takvimini belirleyen YSK, herhangi bir yerde iptal edilecek seçimlerin 31 Mart’tan 2 ay sonra gelen ilk pazar günü olan 2 Haziran tarihinde yenileceğini duyurmuştu. Seçimlerin ardından Kırıkale’nin Keskin ilçesinde, Denizli’nin Honaz ilçesinde ve Artvin’in Yusufeli ilçesinde seçimlerin 2 Haziran’da yenilenmesine karar verilmişti.

NEDEN 23 HAZİRAN?

İstanbul seçimlerine yapılan itirazların ardından 36 gün sonra kararını veren YSK, seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı. Ancak tarih olarak 2 Haziran değil 23 Haziran’ı işaret etti. Bunun sebebi ise; YSK’nın iptal gerekçesi olan sandık kurulu ve sandık üyelerinin belirlenmesinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle yeniden oluşturulacak olan sandık kurulu ve üyelerinin belirlenmesindeki süreç etkili oldu.

Yorumlar