İSTANBUL

İstanbul depremine ilişkin çok konuşulacak sözler

İstanbul geçtiğimiz haftalarda 5.8 şiddetindeki depremle sallandı.Bunun ardından herkes 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' diye sormaya başladı. Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu konuda önemli açıklamalar yaptı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İstanbul depremine ilişkin çok konuşulacak sözler

İstanbul'da geçtiğimiz hafta meydana gelen ve birçok evde hasara neden olan deprem sonrası herkesin dilinde aynı soru var: Büyük İstanbul Depremi yakın mı?

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,  'İstanbul Deprem Sakıncası, Depremden Nasıl Kurtulunur?' isimli seminerde beklenen depreme ilişkin konuştu.  Ercan'a göre İstanbul'a iki küçük deprem bekleniyormuş ve büyük İstanbul depremi diye bir şey yokmuş...

" Büyük İstanbul depremi diye bir şey yok "

İnsanlara gereksiz korku salmamak lazım diyen Dr. Ahmet Ercan, "Kaçak yapılar ana yapıyla aynı salınımı yapmazlar ve öncelikli olarak yıkılırlar. Dolayısıyla kaçak yapılar imar barışına sokulmuşsa bir inşaat mühendisine statik proje yaptırıp ana yapıya bağlamalarını öneririm. Büyük İstanbul depremi diye bir şey yok. İnsanlara gereksiz korku salmamak lazım. Daha küçük olarak iki depremin olacağını burada kanıtlarıyla sunduk " diye konuştu.

Türkiye'de 8 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olamayacağını söyleyen Ercan,"Bütün Kuzey Anadolu kırığının geçmişinde 8'den daha büyük bir deprem olmamış. Bütün Anadolu yarımadasında ve özellikle İran'dan başlayarak Alpler'e kadar 8 büyüklüğünde bir deprem olmamış. 8-9 büyüklüğündeki depremler genellikle Uzakdoğu'da, Pasifik'te ve Amerika kıyılarında oluyor. Dolayısıyla Türkiye'nin olduğundan daha büyük bir depreme gebeymiş gibi göstermek Türk halkının psikolojisini bozuyor. Aynı zamanda yatırımların Türkiye'den kaçmasına neden oluyor. Hatta gezginlerin Türkiye'ye gelmemesine ve daha az zaman geçirmesine neden oluyor. Türkiye'nin ekonomisine bu tür çığırtkanca yapılan açıklamalar büyük zarar veriyor" şeklinde konuştu.

 

Yorumlar