İSTANBUL

İlker Başbuğ Kanal İstanbul yapılmasın diye tehlikeleri tek tek sıraladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapılmasında ısrarcı olduğu ve 2020 yılında ilk kazmanın vurulacağı Kanal İstanbul için çatlak sesler yükselmeye devam ediyor. Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonra Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ da, bu projenin Türkiye için yeni tehlikeler yaratabileceğini söyledi.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
İlker Başbuğ Kanal İstanbul yapılmasın diye tehlikeleri tek tek sıraladı!

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye'nin Kanal İstanbul sonrası ticaret ve savaş gemilerini buraya yönlendirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kanal İstanbul'un Montrö dışında yeni bir durum yaratacağını belirten Başbuğ, yeni bir konferansın Türkiye'nin egemenliğini riske atabileceğini ileri sürdü.

İşte Başbuğ'un açıklamalarından bazı satır başları:

Siz Kanal İstanbul'u yaptığınız zaman koşullarda bir değişiklik yaratıyorsunuz. Montrö'nün dışında ayrı bir yapılanma. Koşullarda değişiklik olması durumunda taraflar bu anlaşmaya son verme ya da uygulamayı durdurma hakkına sahip. İlgili yerlere müracat edecekler. Diyecekler ki, 'Kanal İstanbul koşullarda değişiklik yarattı'. O zaman Montrö'ye kaldıralım, yeni bir sistem belki. O zaman haydi yeni bir konferans. Daha kötüsünü de yaratabilir. Koşullarda önemli bir değişiklik oluyor.

Yaratacağı yeni tehlikeler neler?

Konferansta ne olacak? Bu kritik bir konu. Montrö'de size hükümranlık ve güvenlik veren bir durumla karşı karşıyayız. Birinci tehlike Montrö'nün tamamen ortadan kaldırılması ve uygulanmasının durdurulması. Montrö'ye imza atan devletlerin uluslararası konferansa çağrılması söz konusu. Kimler o devletler? İngiltere, Fransa, Rusya, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan var. Toptan kaldırılması halinde berbat bir durumla karşı karşıya gelebilirsiniz. Egemenliğiniz riske girecek.

"Çok büyük risk var"

Denilebilir ki, 'daha iyi şartlar', bu mümkün değil. 1983 Deniz Hukuku Sözleşmesi var. Rıza Türmen diyor ki, uluslararası boğazlardan geçiş rejimi kıyı devletlerine Montrö'nün verdiği yetkileri vermez. Montrö'den kazandığımız uluslararası anlaşmalarla düzenlenen Boğazlar'ın statüsünü saklı kalmasını zorla koydurduk. 83 Deniz Hukuku Sözleşmesi, uluslararası boğazlardan geçiş rejimi olan bize Montrö'nün bugün verdiği hak ve yetkileri vermez. Ki biz bunu büyük mücadele sonucunda buradan kazanılan hakların saklı kalmasını 83 Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne koydurduk. Çünkü çok büyük risk var.

Yorumlar