İSTANBUL

İBB ekipleri 7/24 takipte! 83 kamera ile izleniyor anında müdahale ediliyor

İstanbul'un kıyıları 83 kamera ile 7/24 takip ediliyor. İBB ekipleri, 2019 yılında denize atık bıraktıkları tespit edilen 27 gemiye toplam 8 Milyon 500 bin TL tutarında ceza kesti. Ayrıca ekipler kirliliğe de anında müdahale ediyor.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İBB ekipleri 7/24 takipte! 83 kamera ile izleniyor anında müdahale ediliyor

Denizlerin temizliği konusunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi önemli çalışmalar yapıyor. İBB ekiplerinin gözü kıyılarda...Karaburun'dan Kilyos'a kadar, İstanbul'un tüm kıyılarını  83 kamera ile izleniyor. 

83 kamera ile anbean takip edilen kıyıların görüntüleri izleme merkezine iletiliyor. Operatörler tarafından değerlendirilen görüntülerde, kirlilik ya da ihlal tespit edildiğinde anlık olarak müdahale ediliyor. 

Deniz izleme merkezinde bulunan kameralarla ilgili bilgi veren İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Deniz Denetim Şefi Fatih Polattimur, kıyılardaki kameralardan tespit edilen görüntülerin, sahadaki ekiplere derhal bildirildiğini söyledi. Polattimur, kameraların geniş açılı ve yüksek zoom özellikli olduğunu belirterek şöyle devam etti:  

"Kameraların özellikleri sayesinde çok geniş bir alanı görebiliyoruz. Avrupa Yakasında, Karaburun, Kilyos, Boğaz hattı, Yenikapı, Avcılar, Büyükçekmece; Anadolu Yakasında Tuzla'dan Beykoz'a kadar belli alanlarda konuşlanmış kameralarımızla kıyılarda herhangi bir kör nokta olmaksınızın  takip yapabiliyoruz. 3 operatörümüz burada kameraları vardiyalı olarak takip ediyor. Bir kirlilik tespit edildiği anda ekiplerimize bildiriliyor. Ekiplerimiz kirliliğin kaynağına ilişkin araştırma yapabiliyor. İdari işlemler uygulayabiliyor. Herhangi bir katı atık kirliliği ise temizlik ekiplerimiz anında temizliyor."  

İHA DA GÖREV YAPIYOR ANINDA CEZA UYGULANIYOR

Kıyı ve deniz denetimlerinde ayrıca, 3 denetim teknesi ile 4 insansız hava aracı (İHA) da görev alıyor. Denetimler, birçoğu çevre mühendisinden oluşan 50 personel ile gece gündüz sürdürülüyor. Denetimler sayesinde, deniz yüzeyindeki  kirliliğe neden olan ihlaller tespit edilerek para cezası uygulanıyor. İBB ekipleri, 2019 yılında denize atık bıraktıkları tespit edilen 27 adet gemiye  toplam 8 Milyon 500 bin TL tutarında ceza kesti. 

Deniz temizliği çalışmaları çerçevesinde, 10 yerli tasarım deniz yüzeyi temizlik teknesi ile 31 mobil ekipte görev alan186 personel bulunuyor.  Her bir tekne gün boyunca kendi sorumluluk alanındaki bölgede temizlik yapıyor. 

Yorumlar