İSTANBUL

İBB 'deprem gerçeği' için harekete geçti! İlki Avcılar ve Silivri'de gerçekleşti

Silivri'de 26 Eylül'de meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem sonrası belediyeler çalışmalarını aralıksız sürdürürken İBB de 'deprem seferberliği’ çerçevesinde eğitim vermeye başladı. Eğitimi ilk alan Avcılar ve Silivri’deki belediye çalışanları oldu.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İBB 'deprem gerçeği' için harekete geçti! İlki Avcılar ve Silivri'de gerçekleşti

İstanbul'daki geçtiğimiz ay meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem vatandaşları bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleştirdi. Yaşanan sarsıntının ardından belediyeler hem hasar tespit çalışmalarını hem de depremden nasıl korunmak gerektiğine dair eğitimlerini sürdürüyor.

İBB, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun, 26 Eylül’de merkez üssü Silivri olan 5.8’lik depremin ardından başlatmış olduğu ‘deprem seferberliği’ çerçevesinde, bir dizi eğitime başladı. İBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Müdürlüğü’nün organizasyonu, AKOM’un (Afet Koordinasyon Merkezi) desteği ile verilen eğitimlerin ilk ikisi, pilot bölge olarak seçilen Avcılar ve Silivri’de yapıldı.

Eğitimler, her ilçenin belediye çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Verilen eğitimlere, ilçe belediye başkanlıklarının İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlükleri de katkı sundu.

SON 100 YILDA 77 YIKICI DEPREM
Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış’ın renkli anlatımıyla, Türkiye ve dünyadaki deprem gerçeği gözler önüne serildi.  Türkiye’de son 100 yıl içerisinde 77 kez yıkıcı deprem yaşandığını anlatan Barış, dünyada da her yıl, şiddeti 6’nın üzerinde olan çok sayıda depremin yaşandığına belirtti.

TARİH VERENLERE İNANMAYIN
“Depremin ne zaman olacağını önceden kimse tahmin edemez. Küçük depremlerin olması da büyük depremleri geciktirmez” diyen Barış, “Ekranlarda, deprem uzmanı diye görüşleri alınanlara inanmayın. Çoğu haritacılıktan gelme. Deprem şu tarihte olacak, bu şekilde olacak, şiddeti de bu kadar olacak diyenlere itibar etmeyin” ifadelerini kullanarak katılımcılara uyarılarda bulundu.

İLETİŞİM SORUNUNUN ALTINDAN KİMSE KALKAMAZ

Bir katılımcının, “Neden telefonları kesiyorlar” diye sorması üzerine Barış, “Çünkü gerçekten ihtiyacı olanlara lazım. Arama kurtarmaya, belediye başkanına, afeti yönetecek insanlara, ambulansa lazım” cevabını verdi.

EVİNİZİ GEZİN, TEHLİKA AVI YAPIN

Deprem sırasında, evdeki eşyaların da büyük tehlikelere sebep olabileceğinin altını çizen Barış, şöyle devam etti:
“Afete hazırlık evden başlar. Evinizde acil durum planı ve tehlike avı yapmamız lazım. Bunun belediye binalarının içinde de yapılması lazım. Öncelikle, deprem sırasında düşebilecek veya devrilebilecek eşyalar tespit edilmeli ve duvara monte edilmeli. Evin her odasını her köşesini gezerek bunu yapın. 17 Ağustos depreminde devrilen eşyalar kapı önlerini kestiğinden çok sayıda insan dışarı çıkamadı. Yaralanmaların da yüzde 50’den fazlası ayak yaralanmaları. Çünkü gece elektrik olmadığından, insanlar panik yaparak dışarı çıkmak istediğinden, kırılan cam ve cam eşyalara basarak yaralandı. 13 Mart 1992’de yaşanan Erzincan depremi de akşam 18:53’te oldu. Hava soğuk olduğundan yanan soba, sıcak sudan çok kişi yaralandı. Yanarak yaralananların sayısı bu deprem de yüzde 40 civarında olmuştu.”

Yorumlar