İSTANBUL

Haliç’in temizliği başka bahara kaldı

Haliç kıyısına yapılması planlanan 'Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı' ihalesi iptal edildi. İhalenin iptal edilme gerekçesi ise 'bütçe'...

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Haliç’in temizliği başka bahara kaldı

Haliç ve Marmara Denizi'nin temizliği için önem taşıyan 'Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı' ihalesinin bugünlerde sonucu beklenirken gelen haber şoke etti. İhale 'bütçe imkanları' neden gösterilerek iptal edildi. 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşlarından İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Haliç kıyısına yapmayı planladığı 'Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı' ihalesini, ihalenin üzerinden iki yıl geçtikten sonra iptal etti. Haliç ve Marmara Denizi’nin temizliği için hayati önemi sahip ihalenin iptal edilme gerekçesi olarak 'bütçe imkânları' gösterildi.

HALİÇ VE MARMARA DENİZİ'NİN TEMİZLİĞİ İÇİN ÖNEMLİYDİ

Eyüp Silahtarağa’da Haliç kıyısına, 235 bin 597 metrekarelik bir alan üzerine kurulması planlanan biyolojik atıksu arıtma tesisinin ihalesi, sürpriz bir kararla iptal edildi. 780 milyon TL’ye mal olması öngörülen tesis, Haliç ve Marmara Denizi’nin temizliği için son derece önemliydi.

İHALE SONUCUNU BEKLERKEN...

İSKİ, 25 Ağustos 2017 tarihinde 'Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı' işini 'Pazarlık' usulüne göre ihale etmiş ve teklifleri almıştı. Aradan geçen 2 yıl içinde teklifleri değerlendiren İSKİ, bugünlerde ihale sonucunu açıklaması beklenirken ihaleyi iptal etti.

Kamu İhale Kurumu’na bildirilen iptal gerekçesinde şöyle denildi:

"Yapılan teknik görüşmelerin neticesinde işin yatırım programında öngörülen ödenekten daha yüksek bir bütçeye ihtiyaç duyacağı ve hali hazırda İdaremizin bütçe imkânları da göz önüne alındığında; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 16. maddesi gereğince ihale iptal edilmiştir."

İhale şartnamesine göre söz konusu tesisin yedi buçuk yılda tamamlanması gerekiyordu.

Yorumlar