İSTANBUL

Fatih Altaylı yazdı: Suriyeliler ve İstanbul

İstanbul'daki Suriyeliler meselesi uzun süredir tartışılıyor. İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'den İstanbul'daki yabancılar için geri adım yok. Fatih Altaylı da geçtiğimiz günlerde Habertürk'ü ziyaret eden İstanbul Valisi'nin bu meseleye ilişkin anlattıklarını köşesine taşıdı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Fatih Altaylı yazdı: Suriyeliler ve İstanbul

İstanbul'daki Suriyeliler meselesi tartışılmaya devam ederken İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın buna ilişkin bilgilendirme turları sürüyor. Vali Yerlikaya geçtiğimiz günlerde Habertürk'ü ziyaret etti ve Suriyelilere ilişkin önemli bilgiler verdi. Habertürk yazarı Altaylı da bunları "Vali Bey’in anlattıklarından aklımda kalan ve ilginç bulduğum notlar şöyle" diyerek okuyucuları ile paylaştı.

Suriyeliler ve İstanbul

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, önceki gün Habertürk’ü ziyaret etti.

Geliş amacı “Suriyeli misafirlerimizle ilgili alınan tedbirleri anlatmak ve yanlış anlamaları gidermek” olarak özetlenebilir.

Bu amaçla sadece Habertürk’ü değil, tüm basın kuruluşlarını sırayla ziyaret ediyormuş zaten.

Vali Bey’in anlattıklarından aklımda kalan ve ilginç bulduğum notlar şöyle:

İstanbul’da 548 bin kadar kayıtlı Suriyeli göçmen ikamet ediyor. Bunların nerede oturduğu, ne iş yaptığı belli.

Bir o kadar da diğer ülkelerden gelen ve İstanbul’da resmi olarak oturma ve çalışma izni alan yabancı var. Yani İstanbul’da 1 milyon 100 bin kadar izinli ve kayıtlı yabancı ülke vatandaşı var.

 Bunun dışında yüzde 50’si Afganistanlı olmak üzere, farklı milletlerden “Kaçak” olarak gelmiş kişi İstanbul’da kayıt dışı ve izinsiz oturan kişiler var. Bunların tam sayısı bilinmiyor. Ancak Temmuz ayı içinde yapılan 10 günlük bir uygulama ile 10 bin kadarı yakalanmış ve deport edilmek üzere bu amaçla kurulmuş misafirhanelere yerleştirilmişler

Bu 10 bin kişiyi konuk edecek yer İstanbul’da olmadığı için Anadolu illerindeki pek çok misafirhane bu işe tahsis edilmiş. Yakalananlar buralara yollanıyormuş.

Bunların pek çoğunun üzerinde ne kimlik ne de pasaport bulunmadığı için önce bunların uyruğu, sonra da kimliği tespit ediliyor, vatandaşı olduğu ülke ile temasa geçilip bu durum doğrulanıyor ve sonra da masrafları Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanarak ülkelerine yollanıyorlarmış. Bu işlem her bir kaçak göçmen için 4-5 gün sürüyormuş.

 Suriyelilerin ülke dışına deport edilmesi diye bir şey söz konusu değilmiş. Ancak Suriyeliler hangi ile kayıtlı iseler o ile yollanıyorlarmış. Kilis’e veya başka bir ile kayıtlı olup da İstanbul’a gelenlere müsamaha edilmiyormuş. Bunların sayısı belirsiz olmakla beraber en az 70 bin en çok 150 bin kişi söz konusu imiş

Suriyeli göçmenleri istihdam eden firmalarla görüşülüp bu kişilerin Sosyal Güvenlik çatısı altına alınmaları sağlanmaya çalışılıyormuş. Böylelikle bu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanırken, bedelini ödedikleri bir hizmetten yararlanmaları sağlanacak ve Türk vatandaşlarının buna yönelik tepkileri azaltılacakmış.

 Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere gönderilmesinin nedeni, hem toplum düzenini korumak hem de bu kişilerin çocuklarının eğitim almalarına olanak sağlamakmış.

Vali Yerlikaya’nın anlattıklarından benim aklımda kalanlar bunlar.

Anladığım ise şudur: İktidar Suriyelilere yönelik tepkilerin farkında ve bu tepkileri de azaltmak için harekete geçildi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar