İSTANBUL

Ekrem İmamoğlu'ndan kafa karıştıran hesap! Koronavirüsten ölen...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV'de katıldığı programda İstanbul'da ölümki ölüm oranlarına dikkat çekti. İmamoğlu dün Yılmaz Özdil'in Sözcü gazetesinde yazdığı ölüm oranlarında 23 bin fark var ifadesini daha da ileriye taşıdı.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Ekrem İmamoğlu'ndan kafa karıştıran hesap! Koronavirüsten ölen...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV’de katıldığı programda gündeme dair soruları cevaplandırdı. Koronavirüsünün de ele alındığı programda İmamoğlu, İstanbul’da gerçekleşen ölüm oranlarına dikkat çekti.

ÖLÜM SAYISINDA BİR ARTIŞ VAR

İstanbul’da vefat eden vatandaşlarımızın sayısı Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı tarafından işleme alınır. Bunun için sayılar bizim elimizden geçiyor.

Dolayısıyla bu sayılar üzerinden bizi şaşırtan bir husus varsa bunu biz ilgili kurullarla paylaşırız. Hepimiz biliyoruz ki açıklanan güncel verilerde, ölüm sayısında bir artış var.

YÜZDE 30-35 ORANINDA FARKLILIK VAR

İstanbul’daki ölüm oranları geçtiğimiz yıllara göre oldukça farklı. Bu senenin ölüm oranlarına baktığımızda son iki seneye göre ölüm oranında yüzde 30-35 oranında bir farklılık var.

YILMAZ ÖZDİL DE BÖYLE HESAP YAPMIŞTI:

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yıllık ölüm artış hızı binde 5'tir…
Ama biz fazla fazla ilave edelim, 2017'nin ve 2018'in üstüne fazladan dört bin vefat koyalım. Toplam 430 bin eder.  430 bin 365 güne bölelim. Gün başına 1.178 eder. Yani, Türkiye'de her gün ortalama 1.178 kişi vefat ediyor demektir.

 1 Ocak'la 20 Nisan arasında kaç gün var?

111 gün var.

Günlük 1.178 vefatı 111 günle çarpalım. 130 bin eder.

E, sağlık bakanımız 1 Ocak'la 20 Nisan arasında kaç vefat var demişti? 153 bin.

 Aradaki 23 bin farkın sebebi ne?

 Geçen yıllara göre, sadece 111 gün içinde, neden 23 bin fazladan ölüm var?

Yorumlar