İSTANBUL

"Daha fazla beklemeye tahammülümüz yok" deyip açıkladı

İstanbul Büyükşehir Meclisi'nin ekim ayı tolantısı Ekrem İmamoğlu başkanlığında gerçekleşti. Toplantının konularından biri de İstanbul depremi idi.. İmamoğlu da toplantıda “deprem” konulu 13 bölümlük detaylı bir sunum yaptı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
"Daha fazla beklemeye tahammülümüz yok" deyip açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı sunumunda, İstanbul'da 26 Eylül'de meydana gelen ve birçok ilçede hasara neden olan depreme de değindi.  AFAD ve İBB’ye 5 bin 253 ihbar geldiğini söyleyen İmamoğlu, yapılan çalışmalara göre İstanbul'daki büyük deprem olma olasılığına ilişkin elindeki bilgileri paylaştı.

İBB’nin, özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında, depreme hazırlık konusunda ulusal ya da uluslararası birçok kurum ile farklı çalışmalar yaptığını hatırlatan İmamoğlu, “Tespitlerde bulunulmuş, tahminler sıralanmış, uygulama önerileri geliştirilmiş. Ancak yapılan tüm bu çalışmalar, sonrasında hayata geçmediği / geçemediği için İstanbul hala beklenen büyük depreme hazırlıklı değildir. Daha fazla beklemeye tahammülümüz yok” dedi. “İBB Deprem Seferberlik Planı”nı devreye soktuklarını vurgulayan İmamoğlu, “Bizler, tüm İstanbulluların da desteği ile hayata geçecek projeler üretmek, İstanbul’u güçlendirmek için kolları sıvıyoruz ve bir seferberlik başlatıyoruz” diye konuştu.

SEFERBERLİK İÇİN 5 MADDE

Yapılan hasar tahmin çalışmalarına göre depremin İBB’nin en öncelikli konusu haline geldiğinin altını çizen İmamoğlu, “Yaşanacak maddi ve manevi hasarı onarmaktansa öncelikli hedef daha da gecikmeden önlem almak olacaktır” dedi.  İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Seferberlik Planı”nın 5 başlık altında değerlendirilerek hazırlandığını söyledi ve bunları şöyle sıraladı:

-              Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları.

-              Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmesi.

-              Sismik ve yer bilimleri çalışmaları.

-              Afet sonrası toplanma / barınma alanları.

-              Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme.

Yorumlar