İSTANBUL

CHP’den 23 Haziran seçimi için YSK’ya ‘mürekkep’ başvurusu

31 Mart seçimlerinde Türkiye genelinde milyonlarca geçersiz oy kullanıldığına dikkat çeken CHP'li Tanal bunun nedeninin mühür kullanımı ve mühürde kullanılan mürekkebin fark edilememesi olduğunu belirtti. Tanal YSK'ya yenilenecek seçimlerden itibaren 'evet' mührünün farklı bir renkte kullanılması için başvuru yaptı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
CHP’den 23 Haziran seçimi için YSK’ya ‘mürekkep’ başvurusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinden itibaren “tercih” veya “evet” yazılı mühürlerde siyah yerine kırmızı renk veya siyah dışında fark edilebilecek başka bir renkte mürekkep kullanılması için YSK’ya başvurdu.

Tanal böylelikle  karışıklık yaşanmayacağını basit bir inceleme ile seçmenin oy pusulasındaki iradesinin kolaylıkla tespit edilebileceğini ifade etti.

CHP’li Tanal, YSK’ye sunduğu dilekçede, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde bir milyon 908 bin 467, İstanbul’da 319 bin 540 geçersiz oy kullanıldığını hatırlatırken, bu geçersiz oyların büyük bir çoğunluğunun mühür kullanımı ve mühürde kullanılan mürekkebin fark edilememesi nedeniyle geçersiz sayılan oylardan oluştuğunu belirtti. Tanal ayrıca, İstanbul için yeniden yapılan sayımlarda hemen her parti lehine geçerli sayılması gerekirken sandık kurulunun dikkatinden kaçarak geçersiz sayılan oyların tespit edildiğini anımsattı.

KARIŞIKLIK YAŞANMAYACAK
“Oyunu belirlenen kurallar çerçevesinde kullanarak görevini yapmış her vatandaşın oyu YSK’ya emanettir ve YSK bu emanetin basit dikkatsizlikler nedeniyle sonuç doğurmamasından doğrudan sorumlu olacaktır” diyen Tanal, talebini şöyle dile getirdi:

“Bahsedilen ve seçime katılan tüm siyasi partilerin aleyhine olan durumun çözümü oldukça basittir. Önümüzdeki İstanbul seçimlerinden başlanmak üzere ‘tercih’ veya ‘evet’ yazılı mühürlerde siyah yerine kırmızı renk veya siyah dışında fark edilebilecek başka bir renkte mürekkep kullanılması durumunda bahsedilen karışıklık yaşanmayacak, basit bir inceleme ile seçmenin oy pusulasındaki iradesi kolaylıkla tespit edilebilecektir.”

Yorumlar