İSTANBUL

Bomba açıklama! İstanbul için korkutan deprem senaryosu

CNN TÜRK'te Cem Seymen'in konuğu olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 'İstanbul için 2 büyük deprem bekliyorum' diyerek tarih verdi.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Bomba açıklama! İstanbul için korkutan deprem senaryosu

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen konulardan biri de deprem. Özellikle son zamanda yaşanan küçük ölçekteki depremler ile iyice gündeme gelen İstanbul depremine dair merak edilenleri CNN TÜRK'te Cem Seymen'in konuğu olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yanıtladı.

1960'lı yıllardan itibaren Kuzey Anadolu fay hattında depremler doğudan batıya doğru gelmeye başladı. Kocaeli depremi yaşadı. Bu depremin aynı hat üzerinde batıda yaşanması muhtemel. Aslında İstanbul'da deprem olmayacak Kuzey Marmara depremi olduğu için Tekirdağ, Yalova, Bursa, Çanakkale etkilenecek.

Balkanlardaki depremler Türkiye'deki depremleri tetikler mi? 

Afrika ana karası yılda 3-4 santim Anadolu yapısının altına tosluyor. Bu gerginlik kendisini depremlerle boşaltıyor. Balkanlardaki depremler bizim Kuzey Anadolu kırığıyla bir ilgisi yok. İstanbul'da iki deprem bekliyorum. Bir yerde büyük bir deprem olmuşsa orada en az o kadar bir deprem bekliyoruz. Bir tanesi Küçükçekmece tarafında diğer bir deprem de Mudanya'dan gelen ve Çorlu üzerinden Edirne'ye giden hat üzerinde meydana gelecek.

"İSTANBUL'DA 2 BÜYÜK DEPREM BEKLİYORUM"

Prof. Dr. Ercan, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili olarak "İstanbul'da iki deprem bekliyorum. Depremlerin bir yasası var. Bir yerde belli büyüklükte bir deprem olduysa gelecekte de olacaktır. 2300 yıllık Türkiye'de deprem bilgisi vardır. Bunlara baktığımızda İstanbul'un depremlerinin yüzde 71'i 6 ila 6.4 arasındadır. Her dört depremden 3'ü orta büyüklüktedir. Yüzde 4'ü ise 6.4 ile 7.2 arası depremlerdir. İstanbul'da iki deprem olacak demiştik. Bunlardan biri Küçükçekmece önünde yaklaşık 25 kilometre içeride 6.4 ile 6.7 arasında bir deprem. Diğer deprem de 5.8'lik depremin olduğu Mudanya'dan gelip Çorlu üzerinden Edirne'ye giden kırıkda olacak. Bunun büyüklüğü 7 ila 7.2 arasında olacak. Deprem aniden olan bir şey değildir. 7 üzerinde bir deprem kendini 10 yıl öncesinden belli eder. 5.5 büyüklüğünde bir deprem 4 yıl önceden belirtisini vermeye başlar. Deprem aniden gelmez." açıklamasında bulundu.

Yorumlar