İSTANBUL

Binali Yıldırım’dan YSK’nın gerekçeli kararı ile ilgili açıklama

Habertürk'te yayımlanan "Türkiye'nin Nabzı" programına katılan AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, YSK'nın gerekçeli kararına ilişkin konuştu. Kararın detaylarına bakmadığını belirten Yıldırım YSK'nın Ak Parti'nin seçim iptali için 2 itirazını dikkate alarak karar verdiğini belirtti. Yıldırım gerekçeli kararda oyların çalındığına dair ifadenin bulunmadığı iddialarına da yanıt verdi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Binali Yıldırım’dan YSK’nın gerekçeli kararı ile ilgili açıklama

YSK İstanbul seçimlerine ilişkin gerekçeli kararını dün açıkladı. YSK'nın bu açıklaması sonrası partilerden değerlendirmeler de art arda geldi. Habertürk ekranlarına konuk olan Binali Yıldırım karara ilişkin konuştu.Kararda oyların çalındığı yönünde bir ifadenin bulunmadığı iddialarına da yanıt veren Yıldırım,  "Gerekçeli kararda 'oylar çalındı' diye bir tarafın söylemini yazacak halleri yok ama biz bunu halk diliyle söylüyoruz. Neden söylüyoruz? Bu oylar çalınmasaydı, 29 bin 400 olarak açıklanan fark 13 bin 700 seviyesine nasıl düştü? Ona bakmamız lazım. Durup dururken mi?" ifadelerini kullandı. 

Binali Yıldırım, Habertürk'te yayımlanan "Türkiye'nin Nabzı" programında, gazeteci Didem Arslan'ın sorularını cevapladı.

Soru üzerine, YSK'nin gerekçeli kararının detaylarına henüz bakmadığını belirten Yıldırım, AK Parti'nin seçimin iptaline ilişkin 19 itiraz konusunun olduğunu, YSK'nin bunlardan 2'sini dikkate alarak seçimin tekrarına karar verdiğini söyledi.

Yıldırım bu itirazlardan birinin sandık kurullarının yasaya uygun teşkil edilmemesi olduğunu, ancak bunu YSK'nin tek başına yeterli görmediğini, yasaya aykırı olarak oluşturulmuş sandık kurullarının usulsüz işlemlerinin seçimin sonuçlarını değiştirip değiştirmediğini de dikkate aldığını ifade etti.

"'OYLAR ÇALINDI' YAZACAK HALLERİ YOK"

Gerekçeli kararda oyların çalındığı yönünde bir ifadenin bulunmadığının öne sürülmesi konusunda ise Yıldırım, şunları söyledi:

"Gerekçeli kararda 'oylar çalındı' diye bir tarafın söylemini yazacak halleri yok ama biz bunu halk diliyle söylüyoruz. Neden söylüyoruz? Bu oylar çalınmasaydı, 29 bin 400 olarak açıklanan fark 13 bin 700 seviyesine nasıl düştü? Ona bakmamız lazım. Durup dururken mi? Ben vatandaşlarıma buradan sesleniyorum, iki aday var, iki aday arasındaki oy farkı binde 1,5. Yüzde demiyorum. Şimdi normal şartlarda bırakın çalındı, çalınmadı muhabbetini, birbirine yakın. Açıyoruz, sayım yapıyoruz. Sayım yaptığımız zaman düzeltmeler oluyor. Geçersizler geçerli hale geliyor, her iki adayın da oy kaybetmesi ya da kazanması lazım. 4 milyon 150 bin civarında oy almış iki aday da. Burada böyle olmuyor. Aradaki fark yarı yarıya azalıyor. 29 binden 13 bine düşüyor. Bu normal mi?" 

Daha iyi anlaşılması için "çalındı" ifadesini kullandıklarını aktaran Yıldırım, ilçe belediye başkanı oyunun 149, meclis üyelerinin oyunun 161, kendisine verilen oyun ise 17 çıktığı Çekmeköy 1119 sayılı sandığı örnek gösterdi. Bunun normal olamayacağını aktaran Yıldırım, düzeltme olduktan sonra 170 oyun çalındığının anlaşıldığını belirtti.

"ÇALINMASAYDI DAHA FAZLA OLACAKTI"

Kendisinin bazı sandıklarda AK Parti'li olduğu tahmin edilen seçmene İBB Başkanlığı pusulası verilmediği yönündeki iddialarını içeren ifadeleri ve CHP İBB Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun buna karşılık İBB için kullanılan oy sayısının ilçe oy sayısından fazla olduğunu söylediğinin belirtilmesi üzerine Yıldırım, "Fazla olması çalınmadığı anlamına gelmez ki. Çalınmasaydı daha fazla olacaktı. O zırva. Onun bir anlamı yok. 80 bin oy fazla almışım ilçe belediye başkanlarından. Çalınmasaydı 100 bin, 120 bin fazla alacaktım. Onu geç." ifadelerini kullandı. 

"SEÇİM GÜNÜ BENİ ARADILAR..." Çok sayıda insanın seçim günü kendisini arayarak, "Bize iki oy pusulası verildi. Üçüncü oy pusulasını istediğimizde bazıları verdi, bazıları da 'bitti' dedi" şeklinde ifadeler kullandığını dile getiren Yıldırım, "Beni arayan benim oyumun sandığa gitmediğinden endişe duyan insanlardı. Ben bunun önemli sayıda olduğunu düşünüyorum. Bunu destekleyen başka şeyler de var. Bu sadece bana gelen telefonlarla oluşan bir kanaat değil." şeklinde konuştu. 

Yorumlar 1 yorum