İSTANBUL

Bakan Soylu: İstanbul kaçak göçün en cazibeli olduğu merkezlerden bir tanesidir

"Düzensiz ve kaçak göçü tamamen kesmek zorundayız. " diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bunun için kaynak ülkelerle işbirliği içinde olduklarını söyledi. İstanbul ve Türkiye'de kaçak göçe müsaade edilmeyeceğini üstüne basa basa söyleyen Soylu "Bu konuda mücadelemizi artırarak devam ettireceğiz."ifadelerini kullandı

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Bakan Soylu: İstanbul kaçak göçün en cazibeli olduğu merkezlerden bir tanesidir

2011 yılından bugüne kadar bütün dünyanın hayran kaldığı bir şekilde Suriye meselesine sahip çıkan bir ülke konumunda olduğumuzu söyleyen Bakan Soylu rakam verdi. Bakan Soylu,  "Türkiye'de yaklaşık 5 milyon civarında yabancı misafirimiz söz konusu. Bunun 1 milyonun üzerinde hem ikamet hem de geçici koruma kapsamında olan İstanbul'da var." dedi.

Bakan Süleyman Soylu, Merter'deki Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde Arap dünyasından gazetecilerle toplantıda bir araya geldi.

Tarihin, insanlığın ve belki de medeniyetlerin en önemli sınamalarından biriyle karşı karşıya olunduğunu ifade eden Soylu, Türkiye'nin ilk kez göç dalgasıyla karşı karşıya kalmadığını, Bulgaristan'dan Kafkasya'ya kadar olan hattın tamamından ve Balkanlar'dan Anadolu'ya göçlerin gerçekleştiğini anlattı. 

Soylu, Türkiye'de geçici koruma kapsamında 3 milyon 630 bin civarında Suriyeli, yaklaşık 1 milyonun üzerinde kısa, orta ve uzun vadeli ikamet alan misafir, 300 bin civarında da uluslararası koruma statüsünde başvuran kişi olduğunu kaydetti. 

"TÜRKİYE'DE 5 MİLYON CİVARINDA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE İSTANBUL'DA"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Türkiye'de yaklaşık 5 milyon civarında yabancı misafirimiz söz konusu. Bunun 1 milyonun üzerinde hem ikamet hem de geçici koruma kapsamında olan İstanbul'da var. 3 meselemiz var. Düzensiz ve kaçak göç, düzenli göç ve geçici koruma kapsamı. Bu 3 meseleyle ilgili de bir eylem planı oluşturmak durumundaydık. 2011 yılından bugüne kadar bütün dünyanın hayran kaldığı bir şekilde Suriye meselesine sahip çıkan bir ülke konumunda olduk. Bugünden sonra aynı şekilde devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı. 

Suriye'de ölümün kol gezdiğini, son bir ayda binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini aktaran Soylu, anne ve babasını, evlatlarını, birçok uzvunu kaybeden insanların travmalarının unutulmayacağını, birtakım kısmi sivil toplum örgütlerinin atmış olduğu adımlarla bunu tamir etmeye çalışarak, kendi vicdanlarını temizleyeceğini zannedenlerin yanıldıklarını, bunun büyük bir soykırım olduğunu vurguladı. 

"İSTANBUL KAÇAK GÖÇÜN EN CAZİBELİ OLDUĞU MERKEZLERDEN BİRİ"

Türkiye'nin düzensiz ve kaçak göçle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Soylu, geçen yıl 268 bin, önceki yıl 175 bin, yılbaşından beri de 152 bin kaçak göçmenin yakalandığı bilgisini verdi. 

Soylu, Türkiye'nin kaçak göçle mücadelede büyük bir gayret sarf ettiğini vurgulayarak, "Hem gelişlerine hem de gidişlerine yönelik. Yunanistan'a denizlerden günde 9 bin kişi geçerken bugün 75 civarında insan geçmektedir, biraz daha fazlasını da geçerken yakalıyoruz ve engelliyoruz. Düzensiz ve kaçak göçü tamamen kesmek zorundayız. Bu konuyla ilgili kaynak ülkelerle de ciddi bir iş birliği içerisindeyiz. İstanbul, kaçak göçün en cazibeli olduğu merkezlerden bir tanesidir. İstanbul ve Türkiye'de kaçak göçe müsaade etmemiz mümkün değildir. Bu konuda mücadelemizi artırarak devam ettireceğiz."

Yorumlar 1 yorum