İSTANBUL

AK Parti'nin İstanbul oylarının düşme nedeni ortaya çıktı

AK Parti'nin oylarındaki düşüşün nedenlerini Yeni Şafak yazarı yazdı. Mehmet Acet, yayımlanan yazısında dışarıdan bir ekip tarafından AK Parti için hazırlanan rapordan bazı detaylara yer verdi.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
AK Parti'nin İstanbul oylarının düşme nedeni ortaya çıktı

İstanbul seçimleriyle ilgili tartışmalar sürerken Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, dışarıdan bir ekip tarafından AK Parti için hazırlanan çarpıcı bir raporu aktardı. Raporda ilginç detaylar var. Buna göre raporda, Karadeniz oylarındaki düşüşün seçimlerin sonucunu doğrudan etkilediği ifade edildi.

Acet'in aktardığı rapora göre, İstanbul doğumlu seçmenlerin sayısı arttıkça AK Parti’nin oyları azalıyor. Geleneksel alt gelir grubunda olan, kalabalık mahallelerde ise, artış eğiliminde. Kentsel dönüşümle gelişen mahallelerde AK Parti’nin oyları yine azalıyor. Anne ve babalara göre çocukları arasında AK Parti’ye oy verme eğilimi aşağı doğru bir ivme içerisinde. 

Karadeniz oylarındaki düşüş seçimlerin sonucunu doğrudan etkilemiş

Raporun hareket noktasının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy ile, yerel seçimlerde Büyükşehir adayı olarak Binali Yıldırım’a verilen oyların karşılaştırması olduğunu belirten Acet, 24 Haziran’da Tayyip Erdoğan’ı tercih edip de 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy vermeyen Karadenizlilerin sayısının seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek kadar yüksek çıktığını söyledi. 

31 Mart’ta kürt oylarının dağılımı nasıl oldu?

Rapora göre İki seçim arasındaki farklar üzerinden yapılan çalışmanın ardından, 24 Haziran’da AK Parti’ye oy veren Kürtlerin 31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’na destek vermediği, ancak aynı durumdaki seçmenin yüzde 5’inin de sandığa gitmeyerek bir nevi AK Parti’ye olan tepkisini ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmış.

Yazının tamamını okumak için tıklayın...

Yorumlar