İSTANBUL

AK Parti'den YSK'nın kararına ilk değerlendirme

İstanbul seçimleriyle ilgili olağanüstü itirazları görüşen YSK, KHK'lıların oy kullanabileceğine ve 41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi. YSK'nın bu kararına AK Parti'den ilk değerlendirme de İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'den geldi.

AK Parti'den YSK'nın kararına ilk değerlendirme

 KHK itirazının ek beyan dilekçesi olduğunu söyleyen Abdullah Güler, YSK'nın AK Parti'nin 8 ana başlıktaki itirazının kabul edildiğini ve araştırılmasına karar verdiğini ifade etti. 44 sayfalık ilk dilekçelerinin haricinde, KHK'lılarla ilgili hususun YSK'ye taşındığını aktaran Güler, Anayasa'nın 67. Maddesi, Seçim Kanunu'nun 8. Maddesi ve seçmen kütükleriyle ilgili olan Kanun'un 33. maddesini bir bütün olarak değerlendirerek, itirazlarını yaptıklarını belirtti.

"İLK DEFA GÜNDEME GELİYOR"

KHK'lıların durumunun, ilk defa YSK'nin gündemine geldiğini vurgulayan Güler, Kurulun, daha önceden böyle bir konuda içtihadı ve kararının bulunmadığını anımsattı.

Güler, YSK'nin, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarıyla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmemesinin, gelecekteki seçimlere de etki edeceğini ve içtihat oluşturacağını söyledi.

"HEPSİ SEÇİMİN İPTALİNİ GEREKTİRECEK HUSUSLAR"

İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirten Güler, şöyle devam etti:

"Bizim esas Seçim Kanun'un 130. Maddesi kapsamında verdiğimiz ana dilekçemizde bu husus (KHK'lı seçmenler) yoktu. Bu ek beyan olarak verildi. Ama ana iddialarımız, itirazlarımız sandık kurulu başkan ve üyeleri, seçmen listesindeki usulsüzlükler, kısıtlı seçmenlerin oy kullanması, sandık başındaki birçok evrakın oy sayım döküm cetvelinden tutun da sandık sonuç tutanaklarına kadar birçok seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek evrakın usulsüz, yanlış, zincirleme bir şekilde ilçe seçim kurullarında, Büyükçekmece ve Maltepe üzerinde olduğu gibi birçok usulsüz ve yetkisiz işlemin olduğunu iddia ediyoruz. Bunların hepsi bu seçimlerin iptalini gerektirecek hususlar. Sadece KHK ile ilgili itirazımızla ilgili konu, ek bir beyan dilekçesiydi, bununla ilgili ara kararını oluşturdu. Kurul, bundan sonra esas ana itiraz konularımıza odaklanacaktır."

Yorumlar