FATİH

Tarihi İstanbul Surları yazı tahtasına döndü! Fatih Belediyesi neden müdahale etmiyor?

Tarihi İstanbul Surları'nın son hali içler acısı...5.asırda inşasına başlanan surlar bakımsızlık nedeni ile çok kötü vaziyette... Fatih Belediyesi Tarihi İstanbul Surları için neden önlem almıyor ve herhangi bir çalışma yapmıyor?

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Tarihi İstanbul Surları yazı tahtasına döndü! Fatih Belediyesi neden müdahale etmiyor?

Tarihi İstanbul Surları kendi haline terk edilmiş durumda... Fatih Belediyesi tahrip olmuş ve son zamanlarda yazı tahtasına dönmüş surlar için herhangi bir çalışma yapmıyor.

İnşasına Doğu Roma İmparatorluğu döneminde başlanan ve günümüze kadar ulaşan 16 asırlık Tarihi İstanbul Surları, son yıllarda sur duvarlarında oluşan tahribat ve tehlike nedeniyle sık sık gündeme geliyor. 

Asırlara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşsa da, surların bakımsızlığı ve kapsamlı bir restorasyonun yapılamamış olması bu tarihi mirasın bazı bölümlerinde ağır tahribat oluşması bazı noktalarda duvarların tamamen yıkılmasıyla sonuçlandı.

Tarihi İstanbul Surları'nın karşı karşıya olduğu bir diğer problem ise, taş duvarlara sprey boya ile yazılan yazılar. Üç bölümden oluşan ve yaklaşık 20 kilometrelik uzunluğa sahip surlara sprey boya ile verilen tahribatı hemen hemen her bölümde rastlamak mümkün.

Surların, günümüzde de Fatih ilçe sınırları içerisinde kalan Topkapı semtinde bulunan bir burcunun tepesindeki duvarların adeta yazı tahtasına dönmüş olması, tarihin izlerine sprey boyalı tahribatın ne denli ciddi olduğunu kanıtlar cinsten.

Yorumlar