FATİH

İBB Meclisi Seyyid Ali Hayat Çeşmesi'ni kurtarma planını kabul etti

Fatih'te bulunan tarihi Seyyid Ali Hayat Çeşmesi'ni kurtarmak için harekete geçildi. İBB Meclisi'ne sunulan plan değişikliği kabul edildi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İBB Meclisi Seyyid Ali Hayat Çeşmesi'ni kurtarma planını kabul etti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, tarihi Seyyid Ali Hayat Çeşmesi'ni kurtarmak için sunulan plan değişikliğini oy birliğiyle kabul etti. Plana göre, çeşmenin zemin altında kalan kısımlarının görünür kılınması için kazılarak 'sıfır' kotuna inilecek.

Fatih'te 1700'lerin başında kesme taştan klasik tarzda yapılmış Seyyid Ali Hayat Çeşmesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nca 1963 yılında tescillendi. 1349 ada 69 parselde bulunan tarihi çeşme, önündeki yolun sürekli doldurulması nedeniyle, kemerine kadar toprağa gömüldü.

FATİH BELEDİYESİ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ HAZIRLADI

Çeşmenin kurtarılması için Fatih Belediyesi’nce plan değişikliği hazırlandı. Hazırlanan yeni plana, 'Korunması Gerekli, Tescilli Arkeolojik/Tarihi Sanat Değeri Olan Anıt Eser Yapılar' taraması tekrar işlendi ve parsel 'Çeşme Alanı'na alındı. Değişiklik, İBB Meclisi’ne sunuldu. Oylama sonucunda, plan oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi'nin kabul ettiği plan raporunun sonuç bölümünde şöyle denildi:

"İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 30.05.2017 tarihli kararı doğrultusunda, çeşmenin mevcut halde zemin altında kalan kısımlarının görünür hale getirilecek şekilde kazılarak 'sıfır' kotuna inilmesi ve kaldırımın söz konusu çeşmenin önündeki kısmının şeffaf malzemeler ile görünür hale getirilmesi tadilen uygun görülmüştür."

Yorumlar