BÜYÜKÇEKMECE

Tarımda devrim yaratacak proje için imzalar atıldı

Tarım alanındaki bilimsel çalışmalarıyla çığır açan Yeditepe Üniversitesi, İstanbul’un en geniş ve en verimli tarım alanlarına sahip ilçelerinden Büyükçekmece’de bilimsel tarımın önünü açmak için Büyükçekmece Belediyesi ile protokol imzaladı.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Tarımda devrim yaratacak proje için imzalar atıldı

2020 yılını “Tarım Yılı” olarak ilan eden Büyükçekmece Belediyesi, Namık Kemal Üniversitesi’nden sonra Yeditepe Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı.

“Üretimi bilimsel tarım üzerine oturtmayı hedefliyoruz”

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bilimsel gelişmelerin ışığında vatandaşımızın arazisinde daha fazla ürün elde etmeyi hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu, “Üretimi bilimsel tarım üzerine oturtup hangi arazide, hangi toprakta ne üretilmesi gerektiğine üniversite karar verecek. İstanbul’da millet parsellerde 50 – 100 kat nasıl imar alırız derken biz tarım ve toprakla uğraşacağız. Yeditepe Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi bize bu konuda önemli katkı sağlayacaktır. Büyükçekmece Belediyesi, 78 bin dönüm arazide vatandaşımızın tarım uğraşını üniversitelerin katkısıyla, bilimsel gelişmelerin ışığında vatandaşımızın arazisinde daha fazla üretim elde etmesini sağlayacak. Elimizde o kadar büyük imkan var ki 1 dönümden 380-400 kilogram buğday yerine bir dönümden 650 kilogram buğday almak istiyoruz. Üreticilerin üye olduğu kooperatif kuruyoruz. Belediye de bunun içerisinde. Alımı toptan kooperatif yapacak Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu bunun için özel bir ekip oluşturdu. İstanbul’da kooperatif vasıtasıyla üreticiden direk tüketiciye ulaştırmayı hedefledik.”

“Geleceğin tarım teknolojisini barındıran tek üniversiteyiz”

Yeditepe Üniversitesi Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, “Geleceğin tarım teknolojisini Türkiye’de barındıran tek üniversiteyiz. Tarıma yönelik AB kuralları çok ciddi bir biçimde geliyor. Türkiye’nin buna hazır olması lazım. 15 yıldır bir mücadele veriyoruz. Dünyanın en gelişmiş tohum teknolojisine sahibiz. Dünyada 150 yıllık tohumu canlandırabilen tek teknoloji üniversitemizde var. Gübre konusunda da yaptığımız çalışmalar AB ve dünyanın 13 üniversitesi tarafından tasdik edildi. Organik gübre konusunda bütün dünyada en kaliteli gübre bizim elimizde var. Dünya Organik Gıda Komisyonu tarafından da tasdiklenmiştir. Bitki kültürü, doku kültürü laboratuvarlarını açtık ağaç ve bitkilerin sağlıklı ve genetik olarak yapılarını geliştirmek. Örneğin Türkiye’de fındık ağaçları eskimiş. Verim düşmüş, kalitesi düşmüş. Bunları yeni baştan çok daha kaliteli ve verimli bir hale dönüştürecek, tek bir yapraktan milyonlarca – milyarlarca ağaç üretebilecek teknoloji laboratuvarlarını kurduk. İnşallah Büyükçekmece Belediyesi ile yaptığımız işbirliği bütün Türkiye’ye model olur. Türkiye’nin elinde Avrupa’nın elinde olmayan teknoloji var. Buna Büyükçekmece’yle başlarız Türkiye’de bunu uygulamaya başlar” dedi.

Yorumlar