BEYOĞLU

Cenevizlilerden kalan son sur kalıntıları yok olmak üzere

Beyoğlu'nda bulunan Cenevizliler’den kalan son sur kalıntıları yok olmak üzere. Semt sakinleri önlem alınmazsa daha önce meydana gelen göçüğün ilerleyebileceğini söylüyor. Beyoğlu Belediyesi yetkililerinin tedbir alınması isteniyor.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Cenevizlilerden kalan son sur kalıntıları yok olmak üzere

Beyoğlu Bereketzade Mahallesi Galata Kulesi Sokak’ta bulunan sur kalıntıları yok olmak üzere.Beyoğlu Belediyesi'nin kış gelmeden burası için önlem alması gerekiyor.

700 yıllık tarihi yapıda geçtiğimiz ocak ayında bir göçüğün olduğuna dikkat çeken Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Özar, "Galata’nın Ceneviz Dönemi’nden günümüzde kalmış az sayıda kalıntısından biri olan bu yapının yok olmaması için gerekli tedbir alınmıyor” dedi.

Ortaçağ’da bir Ceneviz yerleşimi halini alan Galata, 1304 yılından itibaren surlarla çevrilmeye başlandı. Zaman içinde doğal afetler ve yapılaşma ile Ceneviz surlarının önemli bir bölümü yok oldu. Geriye kalan az sayıdaki kalıntılar ise, adeta kaderine terk edildi. O az sayıdaki yerlerden biri olan ve bugün Beyoğlu Bereketzade Mahallesi Galata Kulesi Sokak’ta bulunan sur kalıntıları da yok olmak üzere. Yaklaşık 700 yıldır ayakta kalan bu kalıntıların temel seviyesinde ve ana kayada açılma ve boşalmalar görüldü. Bunun üzerine harekete geçen Arkeologlar Derneği İstanbul Şube yönetimi, resmi makamları uyararak acilen tedbirlerin alınmasını talep etti. Derneğin başvurusuna mart ayında yanıt veren İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ilgili belediyenin acil önlem almasını istedi. Ancak aradan geçen sürede sur ve çevresinde hiçbir önlem alınmadı.

Yorumlar