BEŞİKTAŞ

Dolmabahçe Sarayı'ndaki en büyük altın varak çerçeveli tablo restorasyonda

Dolmabahçe  Sarayı'nın Selamlık Salonu'nda restorasyon çalışması yapılan  "Sürre Alayı" tablosu altın varak çerçevesi bakımından sarayın en büyük tablo çerçevesi olma özelliğine sahip. Restorasyon çalışması süren tablonun 3 aylık bir çalışmanın ardından ziyarete açılacağı öğrenildi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Dolmabahçe Sarayı'ndaki en büyük altın varak çerçeveli tablo restorasyonda

Dolmabahçe Sarayı'nın Selamlık Salonundaki yazı dairesinde geçtiğimiz ay restorasyon çalışmalarına başlanan "Süreyye Alayı" tablosu 1873 yılında Mısır Hidivi İsmail Paşa'nın siparişiyle İtalyan ressam Stefano Ussi tarafından resmedilmiştir.

"Sürre Alayı"  25 metre kare boyutuyla Dolmabahçe Sarayı'nın en büyük ikinci tablosu olma özelliğine sahip bu tablo aynı zamanda altın varak çerçevesi bakımından da sarayın en büyük tablosu.

Tablonun ihtişamlı çerçevesinin bordür kısmında 'Kufi' hat ile yazılmış Al-i İmran Suresinin 126. ayeti yer alıyor. Ayette, "Düşmanları bozguna uğratmak için gereken yardım ancak güçlü ve hâkim olan Allah katındandır" deniliyor.

Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirilen hac yolculuğundaki atmosferi detayları ile resmedilen tablo İsmail Paşa tarafından Osmanlı Padişahı Sultan  Abdülaziz'e hediye edildiği düşünülüyor. 

Çerçevenin restorasyonu 3 ay içinde tamamlanıp yeniden ziyaretçilere açılacak.

Yorumlar