ARNAVUTKÖY

Arnavutköy Belediyesi metruk yapıları yıkacak

Arnavutköy’ün mahalle muhtarları kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda muhtarlara Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı ile Arnavutköy’deki üst düzey kurum yetkilileri eşlik etti.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Arnavutköy Belediyesi metruk yapıları yıkacak

Yeni yılın ilk toplantısında ilk önce Türkiye gündeminde büyük bir konum edinen afetlere yer verildi.

Afetlerle ilgili bireysel olarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin önemini vurgulayan Başkan Baltacı ayrıca hem üçüncü derece deprem bölgesinde olmamız hem de binaların yüksek katlardan oluşmaması dolayısıyla kendi ilçemizdeki durumdan farklı olarak İstanbul’un genelinin daha önemli daha acil bir konumda olduğunu belirtti. Buna rağmen binalarımızın güçlendirilmesi ve yenilenmesiyle ilgili tedbirlerin alınmasının ilçemiz içinde geçerli olduğunu ekledi.

“İşin vahim tarafı kaçak yapılar.”

Kaçak yapılarla mücadele edildiğini belirten Başkan Baltacı: “Kaçak yapı gibi önemli bir sorun var. Vatandaşa gittiğimizde ‘Ne olursa olsun benim binam sağlam’ diyerek hukuka uygun olmayan yapılarda oturmaya devam ediyor. Hem de kendisiyle ilgili gerçekten tehlikenin farkında değil. Bizleri de zor durumda bırakan vatandaşlara; yıkım ve para cezası uygulamak zorunda kalıyoruz. Yasal düzenleme şu an mecliste. Özellikle imar barışından yararlanan binalarla alakalı kesin olmamakla birlikte güçlendirmeyle ilgili bir hak da gelebilir.

İmar barışıyla yasal duruma gelmiş olan binaların eskiliği veya olumsuzluğu giderilmedi. Bu yapıların güçlendirme zorunluluğu, sağlıklı ve nitelikli yapılar haline getirilmesiyle alakalı şu an meclis gündeminde olan bir çalışma var. Bunu takip ediyoruz. Afetin birinci kısmında bu vardı.

Diğer önemli konu ise afet sonrasında yapılacaklar. Arnavutköy Belediyesi’nin meydana gelebilecek afetler için arama kurtarma ekibi var. Afet gönüllüğü programımız halen devam etmekte.” dedi.

Programda değinilen bir diğer konu ise metruk yapılar oldu. Başkan Baltacı bu konu ile ilgili şu sözleri dile getirdi: “Sahipli veya sahipsiz problemin kaynağı olmuş, her an yıkılma tehlikesi olan, içerisinde yasa dışı eylemlerin yapıldığı kullanılmayan yapıların yıkımı gerçekleştirilecek. Bu süreçler valiliğin talimatıyla kaymakamlığın ve belediyenin ortaklaşa yapmış olduğu çalışmalar ile ilerliyor. Elbette ki kolluk güçlerinin bu çalışmaların içerisinde önemli bir yeri var. Bu teknik sürelerimiz tamamlandı ve Şubat ayının sonlarına doğru yıkımlar başlayacak.  Yalnız burada bir yanlış anlaşılma olmuş. Bazı metruk yapılar özellikle seçilen 150 yapı kullanılması mümkün olmayan yapılar. Vatandaşa gönderilen yazı çok net. Yapınızı tedbir ve kontrol altına alın. Siz yıkın. Yani çürük ve virane yapıların meskûn hale getirilmesi gayretleri imar yasasına aykırıdır.”

Yorumlar