ADALAR

Sayı her geçen gün artıyor! Büyükada'nın en büyük sorunu

Yerli ve yabancı turistlerin yaz kış akın ettiği Büyükada'da kalabalık nedeni ile yürümek bile işkenceye dönerken buna birde faytonlar, bisikletliler, akülü arabalılar ekleniyor. Bu nedenle sık sık kazalar yaşanıyor. Verilere göre 2019'un ilk 7 ayında 229 kaza yaşandı. Peki diğer adalarda durum ne?

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Sayı her geçen gün artıyor! Büyükada'nın en büyük sorunu

Büyükada'nın en büyük sorunlarından biri trafik... Yayalar, aküllü arabalar, faytonlar, bisikletliler derken kazaların da ardı arkası kesilmiyor. Bunların yanında bir de kaldırım işgali sorunu yaşanıyor. Yani Büyükada'da her an kaza yaşanması muhtemel...

Peki 2019'da kaç kaza yaşandı? Yaşananlar sadece Büyükada ile de sınırlı değil...

 Yerli ve yabancı turistin gözdesi Büyükada trafik sorunu ile karşı karşıya. Yaz aylarında nüfusu 300 bini bulan Büyükada'daki Çınar Caddesi'nde aşırı kalabalıktan yürümek bile zorluyken,  buradan geçen fayton, bisiklet, akülü araç, motosikletler nedeniyle sık sık kazalar yaşanıyor. Kaldırımları ise iş yerlerinin işgali altında, yayalar geçemiyor.  Büyükada'da resmi kayıtlara geçen kaza sayısı 2018 yılında 346 iken 2019 yılın ilk 7 ayında sayı 229’u buldu. Büyükada sakinleri yetkililerden çözüm bekliyor.

3 BİN BİSİKLET VE AKÜLÜ ARAÇ İLE  260 FATYON AYNI YOLU KULLANIYOR

Adalar Belediyesi Maden Mahallesi Muhtarı Rafet Galip, Büyükada’da İstanbul’un birçok ilçesinden daha fazla trafik sorunu olduğunu belirterek, “İlçemizdeki iç ulaşım ve turistlere yönelik ulaşım tamamen faytonlarla gerçekleşiyor. Bisiklet ve elektrikli motorların da artmasıyla sorunlar başladı. Bu sıkıntılar sebebiyle de kazalar yoğunlaştı. Örneğin 2018 senesinde adalarda 497 tane resmi kaza meydana geldi. Bizim ilçemizde tek bir ana arter cadde var; Çınar Caddesi. Bu cadde 11 kilometrelik bir alan. Bu alanın içerisinde yaklaşık 2-3 bin bisiklet, 260 fayton, 3 bin tane de scooter çalışıyor. Cumartesi, pazar günü yoğunluğu içerisinde de kazalar da yoğunlaşıyor. Acil bir biçimde giderilmesi gerekliliği de hem adada yaşayan insanlar hem de turistlerin sağlığı için şarttır" dedi.

“BİSİKLET DÜKKANLARI KAPATILMASIN, ÖZEL YOL YAPILSIN"

Muhtar Rafet Galip aynı cadde üzerinde bütün araçların bir arada bulunmasının kazaları artırdığını ifade etti. Galip, “Adalar nüfusu kışın 15 bin, yazın ise 250-300 bini bulur. Bu yoğunluğun içerisinde faytonların, bisikletlerin ana artere çıkmasıyla birlikte bu kazalar kaçınılmaz oluyor. Vatandaşların da isteği bu yoğunluğun azaltılması. Son 10 yılda adada 22 bisiklet dükkanı açıldı. Aynı cadde üzerinde hepsinin çalışmasını engellememiz gerekir. Biz bisiklet dükkanlarının kapatılmasını istemiyoruz, ancak özel bisiklet yollarının yapılmasını istiyoruz" dedi.

Adalar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından verilen bilgilere göre ise;

2018 yılında Büyükada’da 346 kaza, 2019 yılının ilk 7 ayında 229 kaza meydana geldi. Yine aynı şekilde diğer adalarda ise durum şöyle;

Heybeliada, 2018 yılı 106, 2019 yılı ilk 7 ay 64 kaza

Kınalıada, 2018 yılı 29, 2019 yılı ilk 7 ay 19 kaza

Burgazada 2018 yılı 12, 2019 yılı ilk 7 ay 5 kaza meydana geldi.

Yorumlar