ZEYTİNBURNU

Zeytinburnu Belediyesi ile engellere özgürce kulaç atıyorlar

Zeytinburnu ilçesinde ikamet eden engelli çocuklar ve yetişkinler Zeytinburnu Belediyesi tarafından verilen ücretsiz yüzme kurslarıyla hem eğleniyor hem de öğreniyorlar. Engelli bireyler havuzda yüzmeyi öğrenirken aynı zamanda fiziki ve ruhsal terapi de görmüş oluyorlar.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Zeytinburnu Belediyesi ile engellere özgürce kulaç atıyorlar - Sayfa 1

Zeytinburnu Belediyesi’nin kısa süre önce uygulamaya koyduğu engelli çocuklar ve yetişkinlere özel ücretsiz yüzme kurslarına olan talep her geçen gün artıyor. Şimdilik Zeytinburnu sınırları içinde ikamet eden engelli bireylerlerin faydalandığı yüzme kurslarında eğitimler uzman hocalar eşliğinde veriliyor. Özellikle engelli çocuklar ve gençlerin ilgi gösterdiği yüzme kursları tamamen terapi niteliğinde.

Zeytinburnu Belediyesi ile engellere özgürce kulaç atıyorlar - Sayfa 2

Engelli bireyler havuzda arkadaşları ile beraber doyasıya eğlenceli vakit geçirirken, bir yandan yüzmeyi de öğrenmiş oluyorlar. Engelli vatandaşlar ücretsiz yüzme kursundan yararlanmak için ilk olarak aileleri ile birlikte ilçede bulunan Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’ne (AKDEM) gelerek başvuruda bulunuyorlar. Merkeze gelenlerin yüzmelerine mani olup olmadığı AKDEM yetkilileri tarafından belirleniyor. Ardından yüzme eğitiminin iyileşme sürecine katkı sağlayacağı tespit edilen engelliler Beştelsiz Kapalı Yüzme Havuzu’na yönlendiriliyor. Yüzme eğitimleri Pedagojik formasyon eğitimi alan spor hocaları tarafından veriliyor.

Zeytinburnu Belediyesi ile engellere özgürce kulaç atıyorlar - Sayfa 3

MERKEZEFENDİ YÜZME HAVUZU’NDA DA EĞİTİMLER VERİLECEK

Kursta 5 kadın ve 5 erkek olmak üzere toplam 10 eğitmen 40 engelliye yüzme eğitimi veriyor. Engelliler için kullanılabilir hale getirilen Beştelsiz Kapalı Yüzme Havuzu’nda tutunma bariyerleri, duşakabin, soyunma odası, lavabolar gibi birçok yenilenmiş alan mevcut. Önümüzdeki dönemlerde Zeytinburnu Merkezefendi Yüzme Havuzu da engelli bireyler için kullanılabilir hale getirilecek. Eğitime katılan aileler de, çocuklarının yüzme eğitimi sonrası hem ruhsal hem de bedenen daha iyi olduklarını ifade ederek eğitimlerin çok başarılı geçtiğini dile getiriyorlar.

Zeytinburnu Belediyesi ile engellere özgürce kulaç atıyorlar - Sayfa 4

TERAPİ ETKİSİ

Yüzme dersi veren tüm eğitmenlerin pedagojik formasyon eğitimi aldığını belirten Zeytinburnu Belediyesi Yüzme Eğitmeni Mahmut Güldaş, “AKDEM ile işbirliği yaparak çalışıyoruz. Yüzme eğitimi gören çocuklar oradan bize geliyor, biz de burada kayıtlarını alıyoruz. İlk seanslarda biraz gergin oluyorlar, yeni derslere başlayanlar havuzun işleyişi ile ilgili kuralları uymakta zorlanıyorlar. Zaman içerisinde sakinlik kazanıyorlar, psikolojik anlamda rahatlama oluyor. Kesinlikle burada aldıkları eğitimin faydası çok büyük. Buradaki eğitim onlara terapi gibi geliyor. Şimdilik 40 öğrencimiz eğitim alıyor” dedi.