YEREL HABERLER

Oruç Baba kimdir ilk iftar niye Oruç Baba türbesinde yapılır?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte camiler kadar türbeler de sık sık ziyaret ediliyor. En çok ziyaret edilen türbelerden biri de İstanbul'da bulunan Oruç Baba türbesi. İlk iftarın Oruç Baba türbesinde yapılmasına inanılan efsane nedir? Oruç Baba türbesine nasıl gidilir?

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Oruç Baba kimdir ilk iftar niye Oruç Baba türbesinde yapılır? - Sayfa 1

İstanbul Fatih'te bulunan Oruç Baba Türbesi, Ramazan ayında ilk orucunu açıp dilek dilemek isteyenlerin akınına uğruyor.. Peki Oruç Baba kimdir? Oruç Baba türbesinde ilk iftar neden açılır? Oruç Baba türbesi nerededir? Oruç Baba türbesinde ramazanın iftarının açılması ve dilek dilenmesi dinen uygun mudur?

Oruç Baba kimdir ilk iftar niye Oruç Baba türbesinde yapılır? - Sayfa 2

ORUÇ BABA KİMDİR?

Oruç Baba, çok fakir olduğu halde ibadetini aksatmadan yaptığı, fakir olduğundan dolayı ramazan ayında iftarlık ve sahurluk yiyeceğinin az olduğu orucunu tutup iftarını da bir parça kuru ekmek ve sirkeyle açan bir derviş olduğu söylenir. 

Oruç Baba kimdir ilk iftar niye Oruç Baba türbesinde yapılır? - Sayfa 3

Bir başka inanışa göre de Oruç Baba, 1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir asker olduğu söylenir. Askerlere su ve yemek götürmekli görevli olan Oruç Baba'nın, su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı
sürdürdüğüne, “baba” lakabının da buradan geldiğine inanılır.

Oruç Baba kimdir ilk iftar niye Oruç Baba türbesinde yapılır? - Sayfa 4

RAMAZANIN İLK İFTARININ ORUÇ BABA TÜRBESİNDE AÇILMASININ SEBEBİ

Fatih Şehremini'deki Oruç Baba Türbesi, Ramazan ayının ilk gününden itibaren dileklerinin gerçekleşeceğine inanan insanlar tarafından ziyaret edilir. Bu zamanlar oldukça kalabalık olan Oruç Baba türbesinde, Ramazan ayının ilk ve son günlerinde şeker, zeytin, sirke ve ekmek gibi bereketi temsil ettiği düşünülen yiyeceklerle oruç açılır ve herkes birbirine bunları dağıtır. Amaç bereket getirmesidir. Ramazan ayının ilk iftarını Oruç Baba Türbesinde yapanların dileklerinin gerçekleşeceğine inanılır. Bu düşünceyle türbeye gelen kişiler sirke ve ellerindeki bir parça ekmekle iftar yaptıktan sonra Oruç Baba'nın ruhuna Fatiha okuyarak onun yüzü suyu hürmetine isteklerini bildirip Allah'a dua ederler.