SARIYER

Sarıyer bambaşka oldu! Hurda deposu kapılarını sanat için açtı

Sarıyer Belediyesi 30 yıldır hurdaların biriktirildiği deponun kapılarını sanat için açtı. Onlarca sanatçıyı bir araya getiren hurdadan sanat projesinin amacı çağımızın problemi olan tüketim kültürü yerine üretime dikkat çekmek.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Sarıyer bambaşka oldu! Hurda deposu kapılarını sanat için açtı - Sayfa 1

Sarıyer’in eski kültürü hurdadan heykellerle yeniden canlandırılıyor. Sarıyer Belediyesi tarafından üç yıl önce başlatılan proje ile Sarıyer sokakları ve parkları hurda heykellerle donatılarak şehrin ve semtin kültürü yeniden oluşturuluyor.

Sarıyer bambaşka oldu! Hurda deposu kapılarını sanat için açtı - Sayfa 2

Şehirlerin hafızalarının olabilmesi için anıt heykellerin ya da mimari bir unsurun kalıcı olması gerektiğini bilen Sarıyer Belediyesi, bu konunun üzerinde durarak, Türkiye’de hurdadan heykel sanatı yapan ilk kurumlardan oldu.

Sarıyer bambaşka oldu! Hurda deposu kapılarını sanat için açtı - Sayfa 3

Geri dönüşüm farkındalığı oluşturacak bir proje olan hurdadan sanat çalışması ilçenin heykel eksikliğini gidererek şimdiden Sarıyer sokaklarına 16 heykel kazandırdı. Çevre Sanat günlerinin doğuşuna da vesile olan hurdadan sanat etkinliği 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu farkındalığın bilincinde olan belediye, diğer kurumlara örnek olacak çalışmalarına devam ediyor.

Sarıyer bambaşka oldu! Hurda deposu kapılarını sanat için açtı - Sayfa 4

YIKILAN HEYKEL ASLINA UYGUN OLARAK YENİLENDİ

Geçtiğimiz yıllarda ‘Kaptan-ı Derya’ heykeli, bronz olmasından dolayı tahrip edilmişti, ancak bu kültürün yok olmasına izin verilmedi ve kısa sürede heykel belediye ekiplerince yenilendi. Sarıyer Belediyesi, yaptığı bu çalışma ile Çayırbaşı Mahallesi’nde geçmişten gelen kültürün devamlılığını da sağlamış oldu. Çünkü mahallede bulunan ‘Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camisi ile heykel zamanla bir bütün haline gelmişti. Orada oluşturulan bir hafıza vardı ve yapılan yenileme çalışması ile tarih yerine yeniden konulmuş oldu.