MALTEPE

Pek kimse bilmiyor İstanbul'da depremlerle battı! İşte Maltepe'deki o ada

İstanbul’un onuncu adası olarak bilinen, yaklaşık bin yıl önce yaşanan deprem sonrası sular altında kalan Vordonisi havadan görüntülendi.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Pek kimse bilmiyor İstanbul'da depremlerle battı! İşte Maltepe'deki o ada - Sayfa 1

Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası'ndan sonra geliyor Vordonisi yeni İstanbul'un 10'uncu adası...Pek kimsenin bilmediği Maltepe açıklarındaki bu ada yaklaşık bin yıl önce depremle sulara gömülmüş...

Pek kimse bilmiyor İstanbul'da depremlerle battı! İşte Maltepe'deki o ada - Sayfa 2

. İstanbul’da Dragos ile Küçükyalı arasında, Maltepe sahilinin yaklaşık 1 kilometre açığında bulunan ve birçok arkeolojik eser barındıran tarihi Vordonisi Adası, Manastır Kayalıkları, Bostancı Çöken Ada ve Höreke isimleriyle de biliniyor. İki adacıktan oluşan Vordonisi’nin Bizans döneminde manastır olarak kullanıldığı biliniyor.

Pek kimse bilmiyor İstanbul'da depremlerle battı! İşte Maltepe'deki o ada - Sayfa 3

Fener Rum Patrikhanesi’nin MS 500 tarihli İstanbul haritasının tekrar incelenmesi sonucunda yeniden fark edilen ada, 1000 yıl önce meydana gelen büyük İstanbul depremi sonrasında sular altında kalmadan önce Bizans döneminde sürgünlere ve din adamlarına ev sahipliği yapıyordu ve en önemli yapısı üzerinde bulunan manastırdı.

Pek kimse bilmiyor İstanbul'da depremlerle battı! İşte Maltepe'deki o ada - Sayfa 4

Adanın nasıl ve neden battığıyla ilgili olarak Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, adanın  tek bir depremde batmadığını ifade edereke şöyle konuştu: