İSTANBUL

Türk yolculardan elektronik pasaporta yoğun ilgi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı kullanan Türk yolcular pasaport kontrolünde beklemeden geçiş sağlayan Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi'ne yoğun ilgi gösterdi. 9 Mayıs tarihinden itibaren bugüne kadar 60 binin üzerinde Türk yolcu Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi'ni kullandı.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Türk yolculardan elektronik pasaporta yoğun ilgi - Sayfa 1

Türkiye' de ilk kez İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kullanılan ve 18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanımına sunulan Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi yoğun ilgi gördü. Test aşamasının başladığı 9 Mayıs tarihinden itibaren bugüne kadar 60 binin üzerinde Türk yolcu Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi'ni kullandı. 

Türk yolculardan elektronik pasaporta yoğun ilgi - Sayfa 2

8 adet pasaport bankosu ile hizmet veren elektronik pasaport sistemi 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. Türk yolcular yeni çipli pasaportları ile elektronik pasaportu kullanabiliyorlar.

Türk yolculardan elektronik pasaporta yoğun ilgi - Sayfa 3

SİSTEM İKİ AŞAMALI ÇALIŞIYOR

Türkiye'de ilk kez Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uygulanan sistemde, yolcular yeni çipli pasaportlarının yanı sıra daha önceden sisteme kayıtlı parmak izlerini ve yüzlerini özel hazırlanan pasaport bankolarında taratıyorlar. 

Türk yolculardan elektronik pasaporta yoğun ilgi - Sayfa 4

Sistem, parmak izi ve yüz doğrulanmasının ardından pasaport bankosunda bulunan kayar kapıyı açarak geçişi sağlıyor. Bu yeni sistemde, personel tasarrufu da sağlanacağı gibi işlemlerin çok daha hızlı ve güvenli gerçekleşmesi amaçlanıyor. Sistem sayesinde pasaport kontrolünden geçiş ortalama 1 ile 1.5 dakika arasında sürüyor. Sistemin yakın zamanda yurtdışı geliş noktasında pasaport sistemlerine de entegre edilmesi planlanıyor.