İSTANBUL

İstanbul Havalimanı'nda 3. pist yapım çalışmaları havadan fotoğraflandı

Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri arasında yer alan ve 6 Nisan'dan itibaren tam kapasite ile faaliyet gösteren İstanbul Havalimanı'nda 3'üncü bağımsız pistin çalışmaları sürüyor. Yeni pist ile birlikte saatte 80 uçak kalkış-iniş sayısından 120'ye çıkacak taksi süreleri de yüzde 50 azalacak.

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
İstanbul Havalimanı'nda 3. pist yapım çalışmaları havadan fotoğraflandı - Sayfa 1

Tek çatı altında dünyanın en büyüğü olan İstanbul Havalimanı'nda, bağımsız 3'üncü pistin yapım çalışmaları devam ediyor. 

İstanbul Havalimanı'nda 3. pist yapım çalışmaları havadan fotoğraflandı - Sayfa 2

 İGA'dan yapılan açıklamaya göre üçüncü pist faaliyete geçtiğinde İstanbul Havalimanı'nın 3 bağımsız pist ve yedek pistlerle 5 adet operasyonel piste sahip olacağı belirtildi. 

İstanbul Havalimanı'nda 3. pist yapım çalışmaları havadan fotoğraflandı - Sayfa 3

Yeni pist sayesinde hava trafik kapasitesinin saatte 80 uçak kalkış-iniş sayısından 120'ye çıkacağı, hava yollarının slot esnekliği de artacağı bildirildi. Ayrıca iç hat uçuşlarının yapıldığı terminale yakın bir konumda olan 3'üncü pistin tamamlanması ile birlikte mevcut taksi sürelerinin de yüzde 50 azalacağı kaydedildi. 

İstanbul Havalimanı'nda 3. pist yapım çalışmaları havadan fotoğraflandı - Sayfa 4

İstanbul Havalimanı'nda uçak taksi sürelerini daha da azaltmak için de diğer yandan çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda, taksi yolları yüzey altına yerleştirilmesi planlanmış trafiği hızlandıracak 'loop sensörleri', mikrodalga bariyerleri, kumanda kontrol panelleri ve stop bar montaj çalışmalarına başlandığı, yapılan bu çalışmalar esnasında kış öncesi yapılması planlanan taksi yolu asfalt ve boya tamir bakım çalışmalarının da uygulamaya sokulduğu bildirildi.