İSTANBUL

Gezi Parkı'ndaki ağaçların son durumu! Neler oluyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Gezi Parkı’nda hastalık nedeniyle kuruyan ve ziyaretçilerin güvenliğini tehdit eden 39 ağacın yerine aynı gün içinde yenilerini dikecek.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Gezi Parkı'ndaki ağaçların son durumu! Neler oluyor? - Sayfa 1

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’na bağlı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı’nda ‘doku bozulması mantarı’ (ceratocystis platani) hastalığı nedeniyle kuruyan çınar ağaçlarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 07.07.2017 tarih ve 5567 sayılı kararı gereği kaldıracak. İBB, İstanbul’un buluşma noktalarından Gezi Parkı’nda kuruyan ağaçlar yerine farklı türde yeni ağaçlar dikecek.

Gezi Parkı'ndaki ağaçların son durumu! Neler oluyor? - Sayfa 2

İlgili kurulun “Taksim Gezi Parkı Ağaç Rölevesi ve Analiz Raporu’nda ‘çıkarılması gereken veya çıkarılması uygun olan’ şeklinde tanımlanan ağaçlardan, kuru oldukları tespit edilen kuru ağaçların yerlerinden çıkarılabileceğine ancak yerlerine uygun nitelikte yeni ağaçların dikilmesine” kararı gereği 77 adet kurumuş ağacın uzaklaştırılmasına karar verildi.

Gezi Parkı'ndaki ağaçların son durumu! Neler oluyor? - Sayfa 3

Söz konusu ağaçlardan bazıları hava koşulları sonucu yıkıldı ve şu tarihlerde kaldırıldı:

07.2017 tarihinde meydana gelen fırtınada 29 adet.
29-30 Aralık 2019 tarihlerinde meydana gelen fırtınada 6 adet.
6-8 Ocak 2020 tarihlerinde meydana gelen fırtınada 3 adet.

Gezi Parkı'ndaki ağaçların son durumu! Neler oluyor? - Sayfa 4


Kaldırılmasına karar verilen geriye kalan 39 adet kuru ağaç, Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce kaldırılarak, yerlerine uygun boyutta (Ø30-35 cm) Dişbudak, Sığla, Çitlembik, Mabet ve Ihlamur ağaçları dikilecek.