İSTANBUL

Geçirdiği kaza sonrası öyle bir şey üretti ki...İstanbul'un 3 ilçesinde kullanılıyor

Yol şerit boyası nedeni ile hastanelik olan genç arkadaşı ile birlikte silinmeyen yol şerit boyası üretti. Boyayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teste gönderen mucitler olumlu yanıt aldı ve boya İstanbul'un 3 ilçesinde test edilmeye başlandı

Pınar Erden Güneş
Pınar Erden Güneş[email protected]
Geçirdiği kaza sonrası öyle bir şey üretti ki...İstanbul'un 3 ilçesinde kullanılıyor - Sayfa 1

Karşıdan karşıya geçerken geçirdiği trafik kazası, üniversiteli Cavit Bayramlı'yı mucit yaptı. Silinen yol şerit boyası nedeniyle hastanelik olan genç, kaza sonrası arkadaşı Kerem Acar ile birlikte 'silinmeyen yol şerit boyası' üretti. Boyalar İstanbul'un 3 ilçesinde test ediliyor.

Geçirdiği kaza sonrası öyle bir şey üretti ki...İstanbul'un 3 ilçesinde kullanılıyor - Sayfa 2

3 yıl önce lise birinci sınıf öğrencisi olduğu dönemde trafik kazası geçiren Cavit Bayramlı, beyin kanaması sonrası hastanelik oldu. Aynı zamanda sağ bacağına platin takılan Bayramlı, trafik kazasının 'silinen yol şerit boyası' kaynaklı olduğunu öğrenince arkadaşı Kerem Acar'la birlikte silinmeyen yol şerit boyası geliştirmeye karar verdi. Bu süreçte Bahçeşehir Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği'ni kazanan genç, kazadan 2 yıl sonra gerçekleştirilen Nanoteknoloji Fuarı'nda fikrini daha da geliştirdi.

Geçirdiği kaza sonrası öyle bir şey üretti ki...İstanbul'un 3 ilçesinde kullanılıyor - Sayfa 3

Bir yıllık Ar-Ge çalışması sonrası, boyayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teste gönderen iki mucit, belediyeden olumlu dönüş olunca projelerini daha da geliştirdi. Yol şerit boyaları, şu an İstanbul'un 3 ilçesinde kullanılıyor.

Geçirdiği kaza sonrası öyle bir şey üretti ki...İstanbul'un 3 ilçesinde kullanılıyor - Sayfa 4

GELİŞTİRİLEN BOYA 13 DAKİKADA KURUYOR

Araştırmaları sonrası su bazlı yol ve şerit boyalarının 3 ila 6 ay arasında silindiğini belirlediklerini ifade eden Kerem Acarlı, “Bunu 2 ila 4 yıl üzerine kadar çıkaracak bir boya geliştirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız test sonucunda hem sağlamlık hem de kuruma süresinin kısalığı açısından geliştirdiğimiz boyanın diğerlerinden farklı olduğunu gördük. Piyasadaki boyaların kuruma süresi 40 dakika, geliştirdiğimiz boyanın süresi ise 13 dakika. Piyasada şu an kullanılan boyalar sentetik boya. Bizim geliştirdiğimiz boya ise su bazlı olmasına rağmen çevre dostu olarak biliniyor" ifadelerini kullandı.