İSTANBUL

Ekrem İmamoğlu’ndan “İSMEK’ler kapatılıyor” iddiasına son nokta

İSMEK'lerin kapatılacağı iddiasına birinci ağızdan yanıt geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce yetkililerden bilgi aldı, sonra bonesini takıp, önlüğünü giyip İSMEK Pastacılık ve Fırıncılık Okulu’nda incelemelerde bulundu. “İSMEK’ler kapatılıyor” iddialarını kesin bir dille yalanlayan İmamoğlu, “Daha sağlıklı ve verimli, part-time ve mevsimlik çalışandan daha çok, sürekli çalışan yapısına kavuşturmak istiyoruz İSMEK kurumunu” dedi.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Ekrem İmamoğlu’ndan “İSMEK’ler kapatılıyor” iddiasına son nokta - Sayfa 1


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugünkü mesaisine, Davutpaşa’daki İSMEK (İBB Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) Pastacılık ve Fırıncılık Okulu’nu ziyaret ederek başladı. İmamoğlu’na ziyaretinde İBB Genel Sekteri Yavuz Erkut, Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli ve Başkan Danışmanı Murat Ongun eşlik etti. Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ve İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulu Yöneticisi Mehmet Ali Öztel, İmamoğlu ve beraberindeki heyete, slaytlar eşliğinde sunum yaptı. İmamoğlu, sunumun ardından bonesini takıp, beyaz önlüğünü giyerek, okulun sınıflarında incelemelerde bulundu. Öğrencilerle tanışan İmamoğlu, onlarla sohbet edip, anı fotoğrafları çektirdi.

Ekrem İmamoğlu’ndan “İSMEK’ler kapatılıyor” iddiasına son nokta - Sayfa 2


“İYİ ÖRNEKLERİ 2020’YE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, “Buradaki amaç meslek edinmek; ama aynı zamanda iş bulmak olmalı” dedi. Okul için emeği geçen herkese teşekkür eden İmamoğlu, “Fakat daha çok tanıtmamız lazım. Bu sektörün yeniliklere ihtiyacı var, özellikle pastacılık ve fırıncılık konusunda. Umuyorum biz, bu işe niyeti olanlara meslek edindirdikten sonra, iş bulma konusunda ya da girişimcilik konusunda da destek olma zincirini konuştuk az önce. Bunu bütünleştirdiğimiz zaman anlamı var. Yoksa size meslek öğretip, iş bulma konusunda destek olamazsak anlamlı değil. O zinciri tamamlamak niyetindeyiz. İş geliştirmenize fırsat vermek niyetindeyiz. İnşallah iyi örneklerini 2020’de hızlıca gerçekleştirelim istiyoruz. Halk Ekmek’in bazı mekan geliştirme önerileri var. O geliştireceğimiz mekanlarda, buradaki sertifikalı arkadaşlarımızla yol yürünebilir. Dolayısıyla bir nevi iş garantili bir süreç geliştirilebilir” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu’ndan “İSMEK’ler kapatılıyor” iddiasına son nokta - Sayfa 3


“İSMEK ÜRÜNLERİ SATACAK ALANLAR PLANLIYORUZ”

İmamoğlu, gazetecilerin sorularını da okulda yanıtladı. İmamoğlu, “Burada yapılan ürünleri satın alabileceğimiz bir yer var mı projelerinizde” sorusuna, “Az önce tam da o öneri geldi Halk Ekmek Genel Müdürümüzden, arkadaşlarımızın öğrendiklerini üretip, sergileyip, satabilecekleri alanlar… İstanbul, buna müsait. Bir yerde üret, rafa diz, sat değil. Gerçekten arkadaşlarımızın yeteneklerini de gösterebilecekleri, buna alt yapı oluşturan alanlar… Burada amaç şu: Bir kere toplumun hijyenik koşullarda iyi üretilen ürünlere erişmesini sağlamak. O kadar zincirleme faydası var ki. İkincisi, istihdam sağlamak. Burada görüyoruz ki, yoğunluklu kadın. Üçüncüsü, kadın istihdamını desteklemek. Bir başka boyutu sağlıklı. Niye sağlıklı? Özellikle ülkemizin topraklarında yetişen bazı buğday türlerini desteklemek. O buğday türlerinden yola çıkarak, yine yerel bir takım karakteri olan, ülkemize ait, bu topraklara ait karakteri olan ürünleri orada servis etmek. Tümüyle faydalı ve geleneksel. Yakın zamanda bir bakmışız turistlerin birçok ilgisini çekecek bir hale dönüşebilir bu. Böyle bakıyoruz. Şu sabahın bana verdiği enerji, böyle bir enerji” yanıtını verdi. İmamoğlu’na yöneltilen sorular ve İBB Başkanı’nın verdiği yanıtlar şöyle oldu:

Ekrem İmamoğlu’ndan “İSMEK’ler kapatılıyor” iddiasına son nokta - Sayfa 4

“VERİMLİLİK ARTACAK”


Bazı İSMEK’lerin kapatıldığı, öğretmenlerin sözleşmesinin yenilenmediği, o ihalenin beklendiği sırada birçok öğretmenin işsiz kaldığı iddia ediliyor. İSMEK’teki kurslar ne aşamada?


- Aslında bir geçiş süreci olduğunu birkaç kez söyledik. Daha sağlıklı ve verimli, part-time (yarı zamanlı) ve mevsimlik çalışandan daha çok, sürekli çalışan yapısına kavuşturmak istiyoruz İSMEK kurumunu. Bu şekilde yılın bütününe yaydığımızda, çok daha yüksek sayıda kursiyer sayısına da ulaşacağız. Burada ayrıca zincirin halkalarını tamamlama amacı var arkadaşlarımızın, sadece bir meslek kursundan ziyade bir sonraki aşamayı, hatta öncesini, işsiz başvurusundan başlayan uygun meslek grubuna dahil edilip meslek öğrenen, daha sonrasında da iş bulma konusunda kurduğumuz kurumlar ve ofisler tarafından desteklenen, hatta girişimciliği de desteklenen boyuta kavuşturmak istiyoruz. Burası geçmişte güzel tasarlanmış; ama çok da duyurulmamış. Şimdi bunu duyurmak, bu gibi yerleri daha geliştirmek, daha etkin hale getirmek istiyoruz. Bu bir geçiş süreci. Görecekler daha yüksek sayıda kursiyer, daha fazla insana hizmet eden bir kuruma dönüşecek ve verimliliği artacak.