İSTANBUL

Ekrem İmamoğlu: Personel maaşını ödeyemeyen bir İBB devraldık!

İBB’nin 25.9 milyar liralık 2020 Bütçesi’ni Meclise sunan Ekrem İmamoğlu, vadesi geçmiş ve gelecek borçlarla 14 milyar liralık bir bütçe açığı devraldıklarını, 6 ayda açığı 4.7 milyar liraya indirdiklerini ve 3,2 milyar lira tasarruf sağladıklarını açıkladı.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Ekrem İmamoğlu: Personel maaşını ödeyemeyen bir İBB devraldık! - Sayfa 1

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Aralık ayı toplantılarının 3. Birleşimi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yönetiminde Saraçhane binasında gerçekleştirildi.

“Yasal ödemelerimizin tamamını yapıyoruz ve maaşları zamanında ödüyoruz. Üstelik; sosyal yardımlar, kreşler, Halk Süt, 30 bin üniversiteliye eğitim yardımı gibi pek çok yeni destek paketi başlattık” diyen İmamoğlu, “Asıl performansımızı bundan sonra göreceksiniz. Şimdi vatandaşlarımızın bize verdiği talimatların gereğini yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu: Personel maaşını ödeyemeyen bir İBB devraldık! - Sayfa 2

“PERSONEL MAAŞINI ÖDEYEMEYEN BİR İBB DEVARALDIK”
İmamoğlu, 26 Haziranda İBB yönetimini ağır bir borç yükü altında ve duran yatırımlarla devraldıklarını belirterek, “Kucağımızda vadesi geçmiş yaklaşık olarak 6 milyar liralık bir borcu teslim alarak işe başladık. Personelimizin maaşlarını ödeyecek paramız yoktu kasada. Yılsonuna kadar bizden önceki yönetimin yaptığı bütçeye göre 7,9 milyar liralık bir büyük bütçe açığı devraldık. Yani 6 milyar liralık vadesi geçmiş borç, artı sene sonuna kadar da yaklaşık 8 milyar lira daha para ihtiyacı. Toplamda 14 milyarlık bir bütçe açığı devraldık. Son 6 ayda biz bu 14 milyar liralık açığı yönettik. Ekonomi daraldığı için vatandaşın, şirketlerin geliri ve dolayısıyla vergisi düşmüş. Yani İBB’nin ve bağlı şirketlerinin gelirlerinde de ciddi bir gerileme yaşanmış. Üstelik, planlanan gayrimenkul gelirleri de bütçedeki gibi gerçekleşmemiş. Bizim görev yaptığımız ikinci 6 ayda da bu daralma devam etti. Dahası da var. Biz göreve geldikten sonra bize ödenmesi gereken Maliye Bakanlığı payı ödemesinin, Türkiye tarihinde görülmemiş şekilde, bizden önceki yönetime avans olarak gönderilip kullandırılmış olmasına karşın biz işbaşı yaptık. Bu büyük krizi, devasa bir finansal açığı yönettik. Bunu yönetirken de bakın, Aralık ayı sonuna yaklaştık; ama bizim vadesi geçmiş borçlarımız artmadı. Vadesi geçmiş borçlarımız hala devraldığımız 5,8 milyar lira seviyesinde. Üstelik devlete ödenen vergiler ve eski yönetimden kalma borçları ödediğimiz halde bu konuda çok büyük bir başarı elde ettik! Peki neler yaptık? Nasıl başardık?” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu: Personel maaşını ödeyemeyen bir İBB devraldık! - Sayfa 3


“İSRAFA SON VERDİK”
Öncelikle tasarruf ettiklerini, gereksiz bazı işleri yapmadıklarını ya da ötelediklerini, yatırımları da planlananın çok altında fiyatlarla gerçekleştirme başarısı gösterdiklerini vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Yani israfa son verdik. Daha da yapacağız. Unutmayın, bu yıl yapılan hiçbir işi biz planlamadık. Bizden önceki yönetim planladı. Biz sadece onların planladıklarını, onların inisiyatif ve önceliklerine göre yol alınmış işleri yönettik. Özetle biz 7,9 milyar liralık bütçe açığını 4,7 milyar TL’ye indirdik. Sadece 6 ayda ve bizden önceki yönetimin planladığı, kucağımızda bulduğumuz bütçeden 3,2 milyar lira tasarruf sağladık. İBB Meclisi’nden sadece 2,2 milyarlık borçlanma yetkisi alarak yaklaşık 8 milyar liralık açığı yönettik. Geçmişe dönük vadesi geçmiş borçları ödemeye devam ediyoruz. Yatırımlarımızın da hiçbiri durmadı. Yenilerine de başladık. Durmuş iki metro hattımızın, 2 yıl aradan sonra, yeniden inşaatlarına başladık. Bir üçüncüsüne kısa sürede başlayacağız. Piyasaya da güven veriyoruz. Çünkü herkes biliyor ki, İBB yeni ve profesyonel kadroları finansal planlamayı iyi yapıyor. Yasal ödemelerimizin tamamını yapıyoruz. Personelimizin ödemelerini zamanında yapıyoruz. Sosyal hizmetler alanında yeni projeler başlatıyoruz. Kent yoksulluğu ile mücadele alanında bu ilk altı ayda bile yeni projelere bütçe ayırabildik. Sosyal yardımlar gibi, kreşler gibi, Halk Süt projesi gibi, 30.000 üniversiteliye destek gibi pek çok yeni destek paketi başlatabildik. Bütün bunları yaptık biz!”

Ekrem İmamoğlu: Personel maaşını ödeyemeyen bir İBB devraldık! - Sayfa 4


“İHALEYE BİLE GİREMEYEN İŞTİRAKLER KÂRA GEÇTİ”
İBB iştiraklerinin 23,5 milyar lira öngörülen bütçesinin de yüzde 15 daralmayla 20,5 milyar lira olarak gerçekleştiğine dikkat çeken İmamoğlu, göreve geldiklerinde İSTAÇ İSPER, İSGÜVEN, SPOR İSTANBUL gibi birçok şirketin borç yükü altında hareket edemez ve vergi borçları nedeniyle kendi alanlarındaki İBB ihalelerine dahi giremez durumda olduğunu vurguladı.
Bu şirketlerin vergi borçlarının büyük bölümünü ödediklerini, bir bölümünü yeniden yapılandırdıklarını ifade eden İmamoğlu, “İlk 6 ayda iştiraklerdeki bu fotoğrafı tersine çevirdik. Bu çok büyük başarı. Hizmette devamlılığı sağladık. İGDAŞ hariç iştiraklerimizde yaklaşık 600 milyonluk fark yarattık, İGDAŞ ile birlikte 900 milyon lira gibi bir kâr ile bu yılı kapatıyoruz. Önümüzdeki sene bunu en az iki katına çıkaracağız” dedi.