İSTANBUL

Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul'u yaptırmamaya kararlı! İtiraz dilekçesini verdi

Kanal İstanbul Projesi’ne karşı çıkanlar iptali için itiraz dilekçelerini vermeyi günlerdir sürdürüyor. Bu sabah da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul projesinin ÇED raporuna itiraz etti. İmamoğlu itiraz dilekçesini Beşiktaş’taki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdi.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul'u yaptırmamaya kararlı! İtiraz dilekçesini verdi - Sayfa 1

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’a neden karşı çıktıklarını anlattı. Daha sonra binaya giren Başkan İmamoğlu, ÇED raporuna itiraz dilekçesini teslim etti.

Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul'u yaptırmamaya kararlı! İtiraz dilekçesini verdi - Sayfa 2

PERŞEMBE SON GÜN

Yoğunluk nedeniyle Beşiktaş'ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde uzun itiraz kuyrukları oluştu. 25 Aralık’tan bu yana sadece İstanbul’da 60 binden fazla dilekçe toplandı. Dilekçeler perşembe günü mesai bitimine kadar teslim edilebilecek.

Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul'u yaptırmamaya kararlı! İtiraz dilekçesini verdi - Sayfa 3

ÇED raporu ile ilgili sürecin usulüne uygun yürümediğini belirten İmamoğlu, “Baktığınızda önce plan askıya çıkar. Sonra projeye göre bir ÇED raporu uygulanır. Her şey apar topar. Bizim derdimiz bu güzel memleketin, coğrafyanın iyiliklerle buluşması, güzelliklerle buluşması, zarar görmemesi. Örneğin çevre planı düzeni dediğiniz, aslında bir uzlaşma metnidir. Yani toplumsal bir uzlaşmadır. Kapalı kapılar ardında yapılmaz. Hele hele 1/100.000’lik plan bir anayasa gibidir. En üst perdeden bir plan düzenidir. Kimin haberi var? Bir şey duydunuz mu? Bir çalışma duydunuz mu? Odaların, sivil toplum kuruluşlarının üniversitelerin kimin haberi var? Hiç kimsenin haberi yok. Yani dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmaz. Bu anlayış, yanlıştır. Bu işin içinde olanlar, bu işi hazırlayanlar… Onların bile çocuklarının, torunlarının geleceği için ben şu anda itirazda bulunuyorum. Bu şehirde yaşayan bu ülkede yaşayan hatta dünyadan bu şehri takip eden herkes için” dedi.

Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul'u yaptırmamaya kararlı! İtiraz dilekçesini verdi - Sayfa 4

“5 YIL BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTIM; BİR YERE Mİ DAVET EDİLDİM?”

Kanal İstanbul’la ilgili verilen örneklerin yanlış olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Bakın dünyada böyle 50 tane kanal var deniliyor. 100 tane de olabilir, 200 tane de olabilir ama İstanbul bir tane. İki kıtayı birleştiren coğrafya, bir tane. Yani dünyanın gözbebeği, en nadide noktasında yaşıyoruz. Bunun kıymetini bilmek, bunun sorumluluğunu taşımak, bunu tartışabilmek, konuşabilmek… 2011’den beri bir hikayedir geziyor. Kimin bilgisi var? Bakın benim beş yılım, bu şehrin kanala en yakın ilçelerin bir tanesinde belediye başkanlığıyla geçti. Nereye çağırıldım? Bir yere mi davet edildim? Benim dışımda bir belediye başkanı bir yere mi davet edildi? Bir bilgi paylaşıldı, bir şey mi soruldu? Geçelim vatandaşı, bu şehrin 39 belediye başkanı… 2011’den beri yapan arkadaşlarımız da var… Partisi, purtisi yok bu işin. Hangi partiden olursa olsun bir yere mi çağrıldı? Bakın vicdanlara sesleniyorum; akla, bilime sesleniyorum. Ahlâka sesleniyorum. Bu süreç, onun bunun süreci değil, o partinin bu partinin süreci değil. Konuştuğumuz mevzu, tümüyle toplumsal bir mevzu. Bu ülkenin geleceği ile ilgili bir mevzu” diye konuştu.